Država platila 12 miliona dinara elaborate o vinogradarstvu sa informacijama sa Vikipedije

0
92
vino
Foto: Pixabay

Po nalogu Ministarstva poljoprivrede stručne službe su morale da kupe elaborate o vinogradarstvu od Saveza vinara i vinogradara, udruženja bliskog vlasti koje je registrovano na adresi Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, piše Pištaljka. Elaborati, koji iz nepoznatih razloga nisu dostupni javnosti, ali u koje je Pištaljka, kako navodi, imala uvid, i koji se dobrim delom sastoje od podataka dostupnih na internetu, koštali su 12 miliona dinara.

Adama Maganic 1120x180

Pištaljka navodi da su stručne službe odbile da dostave javnosti pomenute elaborate, ali da je jedan elaborat uspela da dobije nezvaničnim putem od uzbunjivača. Navodi i da je dokument u stvari Power Point prezentacija koja u najvećem delu sadrži podatke i analize globalnog tržišta prodaje vina i opšte smernice za razvoj ove industrije.

Od 138 stranica elaborata, svega sedam posvećeno je  lokalnim karakteristikama koje su opet toliko uopštene da se među njima teško može pronaći neki konkretan savet ili preporuka za vinogradare iz konkretnog područja. Svi podaci o lokalnim karakteristikima su javno dostupni podaci na Vikipediji ili u dokumentu “Vinski atlas” koji je 2015. godine sačinio Republički zavod za statistiku.

MPS baneri II

Savez vinara je za ovaj posao angažovan po nalogu Ministarstva poljoprivrede i mimo Zakona o javnim nabavkama. Tokom 2019. i 2020. godine stručne službe iz 14 različitih gradova uplatile su Savezu vinara i vinogradara (SVS) ukupno 12,5 miliona dinara, zabeležila je Uprava za trezor. Svaka uplata bila je manja od 500.000 dinara što je zakonska granica za sprovođenje javnih nabavki.

PROČITAJTE I...  Kako izgleda kontrola GMO u Srbiji?

Ministarstvo poljoprivrede je odbilo da objasni zbog čega je savetodavnim službama, od kojih svaka ima bar po jednog inženjera savetodavca iz voćarstva i vinogradarstva, naložilo da kupe elaborate. Zanimljivo je da oblast Kraljeva skoro da i nema vinograde, a da je Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Kraljevo, po nalogu ministarstva u više tranši platila oko milion dinara za elaborat u oblasti vinogradarstva.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Na našem području registrovana je minorna količina vinograda, negde oko sedam hektara”, izjavio je za Pištaljku direktor PSSS Kraljevo Vekoslav Savić. Analiza im, kako je naveo, služi za pospešivanje poljoprivredne proizvodnje, za podsticanje vinara i eventualno podizanje vinograda i kasnije vinarija.

Savez vinara i vinogradara Srbije odbio je da odgovori na pitanja Pištaljke.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Izvor: Pištaljka

Prethodni tekstSpyrale – inovativno rešenje za zaštitu šećerne repe
Sledeći tekstAleksić: Poljoprivrednici iz cele Srbije traktorima da dođu u Beograd

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime