Gorući problem: Rok za setvu teče, subvencije kasne a i krediti

0
73
Agrosaveti---prolecna-setva---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Više desetina hiljada poljoprivrednika u Srbiji još nije dobilo obećane subvencije po hektaru od 18.000 dinara, povraćaj akcize kasni, kao i namenski krediti, a rok za setvu teče od 1. aprila. 

Adama Maganic 1120x180

Ministarstvo poljoprivrede je prošle nedelje, na zahtev više udruženja poljoprivrednika, odgovorilo da je do tada, od 316.000 gazdinstava subvencije dobilo njih 270.000, ali mnogi sumnjaju da je to tačan podatak jer mnogo poljoprivrednika još nije dobilo tu finansijsku podršku.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je za da će se mnogi poljoprivrednici, koji nemaju novac za kupovinu repromaterijala za setvu, prvo odreći mineralnog đubriva, što će sigurno smanjiti prinose.

Paradajz 1120x180

„Ko nije dobio subvencije štedeće na troškovima tako što useve neće prihranjivati mineralnim đubrivom. Ministarstvo nam je reklo da je isplatilo novac za tu pomoć za 270.000 domaćinstava što znači da je ostalo da se isplati za još 46.000“, rekao je Matković.

Šta je sa kreditima za setvu?

Kako Matković ističe, kasne i krediti za setvu, a može ih dobiti samo kreditno sposoban poljoprivrednik, i to za mineralno đubrivo bez kamate, dok za seme i repromaterijal kamata za žene, nosioce domaćinstva, iznosi jedan odsto kao i za muškarce do 40 godina starosti.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Kredit za nosioce domaćinstva starije od 40 godina je, prema njegovim rečima, sa kamatom od tri odsto, plus troškovi obrade kredita, a razliku do iznosa bankarske kamate platiće država.

PROČITAJTE I...  Objavljeni termini poziva za IPARD III program

Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić rekao je da ne veruje da samo 40.000 domaćinstava u Srbiji nije dobilo subvencije jer i sam čeka mesec dana od kada je podneo zahtev.

Krompir 1120x180

I na povraćaj akciza se čeka duže

Dodao je da se ne poštuje ni ugovoreni rok za povraćaj akcize na kupljeno dizel gorivo od 50 dinara po litru i da to umesto 14 dana, čekanje traje 20 i više dana.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je da su poljoprivrednici, koji nisu dobili subvenciju, u ozbiljnom problemu jer nemaju nikakvih zaliha iz prošle godine kada su bili dobri prinosi, ali su u gubitku zbog niskih cena ratarskih proizvoda.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Izvor: Danas

Prethodni tekstDuplex PRO: Maksimalna zaštita stabla, lista i klasa pšenice od bolesti
Sledeći tekstSAVREMENI zasad JABUKA na Fruškoj Gori

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime