SAVREMENI zasad JABUKA na Fruškoj Gori

0
70

Ilija Ivić nekadašnji je poljoprivredni novinar. Kako sam kaže, poljoprivredu je zavoleo radeći baš ovaj posao, te je tako pre 6 godina odličio da osnuje savremeni voćnjak pun jabuka na Fruškoj Gori.  Ilija nam je pričao kako teku ovogodišnji radovi u voćnjaku.

Adama Maganic 1120x180

Na početku su mislili da naprave mali voćnjak, oko dva hektara i zasade 8000 sadnica, te su tako zasadili crveni delišes, red veloks i gala fendeka.

„S obzirom na površinu, rezidbu obavimo za dva dana. Posle rezidbe, skupljamo grane u čemu nam pomaže mučer, mašina koja prolazi kroz redove i melje grane. Posle toga ide prihrana u zoni korena. Tada kreće i vegetacija, a sa vegetacijom i prve zaštite.“

Paradajz 1120x180

Tokom sezone, najbitnije je da se biljke odžavaju zdravim, a Ilija kaže da ih zaliva po nahođenju, prateći zemlju u zoni korena biljke, kao i lišće. Uz zalivanje, radi se i prihrana biljaka.

Posle ovih radova sledi berba.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Što se samog plasmana jabuka tiče, Ilija kaže da je još uvek neuhodan na tom polju, a kao i mnogi poljoprivrednici i on voli da bude i prirodi, i živi u skladu s njom, što je i jedan od razloga zbog kojih se bavi ovim poslom.

PROČITAJTE I...  Zašto su trgovačke marže drastično veće od cene domaćih poljoprivrednih proizvoda?

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Krompir 1120x180

Sagovornik: Ilija Ivić, voćar, Krušedolski Prnjavor

Prethodni tekstGorući problem: Rok za setvu teče, subvencije kasne a i krediti
Sledeći tekstBrevis za proređivanje plodova jabuke: Ove sezone po specijalnoj ceni!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime