Imaćemo pšenice za dve i po Srbije, a šta je sa otkupnom cenom?

0
854
psenica zetva psenice
Foto: Pixabay

Ukoliko ćemo imati do 3,2 miliona tona pšenice sa prelaznim zalihama, imaćemo je za dve i po Srbije sledeće godine, ali moramo biti oprezni, poručio ministar Nedimović. Glavno pitanje za ratare trenutno je visina otkupne cene pšenice.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Mi proizvedemo dva i po puta više pšenice nego što nam je neophodno, ali šta sad treba da zbog velike tražnje za izvozom ostanemo bez pšenice u Srbiji. To bi bila katastrofa. Naša proizvodnja je dovoljna za ceo Balkan. Srbija potroši 1,3 do 1,5 miliona tona za sve što joj je neophodno. Ako ćemo imati do 3,2 miliona tona sa prelaznim zalihama, imaćemo pšenice za dve i po Srbije sledeće godine, ali moramo biti budni”, rekao je ministar i dodao da će mere kontrole izvoza ostati na snazi.

Cena pšenice novog roda?

Glavno pitanje za ratare trenutno je visina otkupne cena žita, dok kompanije koje se bave trgovinom žitarica upozoravaju da su zalihe na istorijskom maksimumu, a silosi puni prošlogodišnjeg roda zbog ograničenog izvoza koji je na snazi zbog poremećaja tržišta usled sukoba u Ukrajini.

ExelGrow Adama 1120x180

U vezi sa zahtevom udruženja poljoprivrednika iz Pančeva i Dolova da država otkupi 200.000 tona pšenice za robne rezerve po ceni od 50 dinara za kilogram, savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković smatra da tako nešto u ovom trenutku nije realno.

PROČITAJTE I...  Zaštita pšenice od korova, bolesti i štetočina - prvi tretman, kompletna zaštita

„Naročito sada kada je na tržištu povoljna cena pšenice, koja se kreće između 38 i 40 dinara i ratari sada svakako rade s profitom“, rekao je Đaković i dodao da sa ne bi složio da je cena pšenice na tržištu 50 dinara, jer će prema nekim prognozama s berzi teško stići i do 45 dinara. Svetnik ministra navodi da će robne rezerve otkupiti onoliko pšenice koliko bude trebalo.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

„Cena nije problematična budući da je to mera koju država koristi kako bi stabilizovala tržište, a žetva tek treba da počne i videće se koliki će biti prinosi, ponuda i tražnja“, naveo je on. Zbog toga savetuje proizvođače da sačekaju i vide kolike će biti cene jer, kako kaže, pšenica je berzanska roba i nema potrebe da se država meša. Dodaje da Srbija ima dovoljno silosa i kapaciteta u njima, kao i da ne bi smelo da dođe do problema poput mešanja stare i nove pšenice, jer svako o tome treba da vodi računa.

Prema rečima Sunčice Savović, direktorke Udruženje „Žita Srbije”, ovo je jedinstven slučaj u trgovini pšenicom, da ni dve nedelje pred žetvu nije poznata otkupna cena koja, objašnjava, zavisi od izvozne. Nezvanično se očekuje da bi cena novog roda žita mogla da bude poznata narednih dana.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Izvor: Agronews / Politika

Prethodni tekstNovi protest ratara i blokada saobraćaja do ispunjenja zahteva
Sledeći tekstMorka: Vredna, izdržljiva i korisna živina, ali ima i mana

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime