Od 1. januara nova pravila za upotrebu pesticida

0
2525
zastita bilja pesticidi
Foto: Pixabay

Od 1. januara 2022. godine stupa na snagu novi Zakon o sredstvima za zaštitu bilja koji predviđa da tretman pesticidima mogu da obavljaju samo lica koja su prošla obuku. To nije jedina novina koju donosi ovaj Zakon.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Da bi se to sprečilo nepravilno korišćenje sredstava za zaštitu bilja, Evropska unija je revidirala listu dozvoljenih pesticida, a nju je preuzela i Srbija. Takođe, od 1. januara 2022. godine, svi poljoprivredni proizvođači koji koriste pesticide će biti u obavezi da prođu obuku, nakon čega će dobiti sertifikat koji će morati da obnove nakon pet godina.  Dakle, Zaštita bilja u 2022. samo uz obuku.

Novina je i da će uređaji koji se koriste za primenu pesticida periodično morati da budu kontrolisani. Još ranije su nadležni najavljivali da će korišćenje pesticida biti kontrolisano tj. da će proizvođači moći da kupuju samo onoliko preparata za zaštitu bilja koliko im je zaista neophodno. Obuka je, kažu, prvi korak u tom procesu.

Adama Sultan 1120x180

Takođe, po novom Zakonu, poljoprivrednici koji koriste sredstva za zaštitu bilja su dužni da najave vlasnicima parcela koje se graniče sa njihovom parcelom da nameravaju da obave tretman sredstvima za zaštitu bilja i to minimim 24 sata ranije, bez obzira da su susedi pčelari ili ne, podseća SPOS.

PROČITAJTE I...  Nekontrolisano prskanje voćnjaka najveći problem za pčele

Pored toga, dužni su i da redovno podešavaju i tehnički proveravaju uređaje za primenu pesticida, kao i da koriste uređaje koji su periodično pregledani u skladu sa ovim zakonom.

galenika pylon 1120x85

Izvor: Ekapija

Prethodni tekstHibrid kukuruza za sve uslove proizvodnje
Sledeći tekstZimski radovi u voćnjaku umanjuju broj štetočina na proleće

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime