Saveti PIS-a: Kako zaštititi JABUKE i druge voćke od BOLESTI i INSEKATA

0
55
vocnjak
Foto: Pixabay

Vremenski slovi povoljni su za razvoj svih voćnih vrsta ali i za razvoj bolesti na istim. Stručnjaci iz prognozno izveštajne službe Srbije su svakodnevno na terenu i pišu preporuke kako bi olakšali poljorivrednicima posao.

Spyrale Adama 1120x1080

Jabuke

Dobro je poznato da jabučasto voće zahteva mnogobrojna tretiranja. Voćarima se savetuje da prate vremenske uslove i neposredno pred padavine sprovedu mere zaštite. Na jabučastom voću u ovom periodu mogu da se pojave čađava pegavost lista i krastavost plodova, a iz PIS-a upozoravaju na različite vrsti vaši.

Kruške

Monitoringom zasada u krušicima je uočeno prisustvo kruškine buve, najprisutnije štetočine kod ove voćne vrste, koja može da bude ograničavajući faktor uspešne proizvodnje kruške. Kruškina buva, tj njene larve sisaju sokove listova i luče obilje medne rose na kojoj se naseljavaju gljive koje prljaju plodove, oni postaju crni i gube tržišnu vrednost.

LIBRETO 1120x180

Koštičavo voće

U koštičavom voću veoma je aktivna zaštita od biljnih vaši kažu u Prognozno izveštajnoj službi Srbije. Sve se mogu videti na naličju listova, a sisaju biljne sokove, luče obilje medne rose na koje se naseljava gljiva čađavica.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita i ishrana u zasadima šljive

Stručnjaci apeluju da ukoliko polljoprivrednici imaju problem da na svom rodu uoče štetočine ili bolesti, posete portal Prognozno izveštajne službe. Na portalu se svakodnevno objavljuju preporuke sa originalnim fotografijama sa terena koje umnogome pomažu da se problem uoči i u skladu sa njim deluje.

Opširnije možete pogledati u video prilogu:

Sagovornica: Milica Tepić-Prognozno izveštajna služba Srbije

Prethodni tekstListovi tikvice i tikvenjača: Savršena prihrana ZA KRUPNIJE plodove PARADAJZA (RECEPT)
Sledeći tekstOčekuje se iznenađenje na tržištu žitarica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime