Podnete krivične prijave protiv Republičke veterinarske inspekcije zbog ilegalnih klanica

0
416
klanica svinje
Foto: Pixabay

Načelnik gradskih inspekcijskih službi u Novom Pazaru Mensur Bulić, podneo je krivične prijave protiv Republičke veterinarske inspekcije “za nemarnost, ne rad i izbegavanje neregistrovanih klanica”.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

On je u svojoj prijavi napisao da “unazad nekoliko godina česta je pojava ispuštanja, po izgledu, krvi iz klanica u rečene tokove”. One ispuštaju krv u reke Trnavicu i Jošanicu, odakle se sliva u reku Raška.

Kao glavni krivci za „krvave“ Rašku, Jošanicu i Trnavicu, označene su ilegalne klanice, većinom smeštene u perifernim naseljima i u blizini rečnih tokova. Tačan broj ovih klanica se ne zna i svodi se na nagađanje od deset do dvadeset.

Adama Sultan 1120x180

Prema navodima Danas-a, u zadnjih 5 godina po prijavi građana i gradske uprave, republička inspekcija je samo dva puta kontrolisala „krvave“ reke. Prošle godine, republički inspektori izvršili su vanredni inspekcijski nadzor na rekama Raška, Jošanica i Trnavica. Kako prenosi Danas, u zapisniku piše da su utvrdili da je “boja vode u vodotocima bila zelenkasto – sivkaste boje, bez primesa crvene boje”.

galenika psenica LG 1120x185px

Urađena su i istraživanja vode u reci Raška, navodi Danas, a nalazi su pokazali da se postoji višestruko uvećane vrednosti amonijum jona, fekalnih bakterija i crvenih enterokoka. Zbog velike zagađenosti, voda iz te reke ne može da se koristi ni za zalivanje bašta.

PROČITAJTE I...  Niču malinjaci u novopazarskom kraju

Pojačane kontrole, otkrivene dve ilegalne klanice

Najnovija vest je da su novopazarska policija i veterinarska inspekcija pojačali kontrolu i otkrili dve nelegalne klanice u naselju Jaklja, a protiv vlasnika klanica biće podnete krivične prijave. Oduzeta je i tona mesa za koje je utvrđeno da nije imalo dokaz da je validno pregledano.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Ova akcija je usledila nakon još jednog izlivanja krvi u reku i apela lokalne komunalne inspekcije. Policija i inspekcijske službe su utvrdili da su ove dve klanice bile nelegalno zakačene na kišnu kanalizaciju i da su se otpadni proizvodi i krv tim putem slivali u reku. Kažu da je ovo tek početak zajedničke akcije kontrole klanica u Novom Pazaru.

Izvori: Danas / Indeksonline

Prethodni tekstZalivanje povrća po toplom vremenu
Sledeći tekstNastavlja se protest poljoprivrednika: Blokade u Subotici, Novom Sadu, Kragujevcu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime