Nastavlja se protest poljoprivrednika: Blokade u Subotici, Novom Sadu, Kragujevcu

0
335
protest poljoprivrednika novi sad1
Foto: Vertigo produkcija / agrosaveti.rs

Poljoprivrednici su nastavili blokadu saobraćajnica traktorima i mehanizacijom u Kragujevcu, Novom Sadu i Subotici.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Poljoprivrednicima koji protestuju u Rači kod Kragujevca, priključili su se noćas i poljoprivrednici iz Jagodine i Batočine, prenosi Danas. Oni protestuju od juče ujutro, kada su blokirali glavnu ulicu u ovom mestu – putni pravac na relaciji Rača, Kragujevac, Topola i Smederevska Palanka.

U Novom Sadu poljoprivrednici četvrti dan protestuju ispred zgrade Pokrajinske vlade, uz povremene blokade ulica i mostova u centru Novog Sada. Poljopirvrednici su ljuti nakon pregovora koje su juče imali u Beogradu sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedmovićem.

Adama Sultan 1120x180

Milorad Slankamenac, jedan od osnivača Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije rekao je za Radio Slobodna Evropa da su moguće blokade u Zrenjaninu i Žablju, gde će blokirati most na Tisi, na putu Novi Sad – Zrenjanin.

Protestima su se pridružili i subotički zemljoradnici. Oko 80 poljoprivrednika blokiralo je lokalne saobraćajnice u ovom gradu.

galenika psenica LG 1120x185px

Država spremna na dodatne ustupke

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je da je Ministarstvo poljoprivrede spremno da predstavi još nekoliko ustupaka poljoprivrednicima.

PROČITAJTE I...  Treći dan protesta: Poljoprivrednici ljuti nakon pregovora

Ona je istakla da je Vlada Srbije ispunila juče ono što je obećala: ukinuta je zabrana izvoza ulja, smanjene su i akcize na naftne derivate.Takođe, navela je da su spremni da zajedno sa uljarima ispregovaraju da obezbede da cena otkupa bude 535 evra po toni plus PDV.

Infinito Bayer 1120x180 V01

„Možemo da razgovaramo o tome i razmišljamo sada da eventualno regulišemo trgovačku maržu i da stavimo da maksimum trgovačka marža bude 10 odsto i to je otprilike to. Možemo da pomognemo još malo sa subvencionisanom cenom goriva. Juče smo ponudili 22 dinara na 60 litara po hektaru, mogli bi da eventualno vidimo da za četvrti kvartal idemo na 30 dinara takođe za 60 litara, a time bi mi za podsticaje poljoprivredi u ovoj godini dali otprilike nešto više od 51 milijardu dinara“, navela je Brnabić.

Dodala je da država ne može da garantuje nikakvu cenu, pa ni suncokreta. „Ako bismo garantovali cenu za otkup suncokreta, onda bi morali da garantujemo svima ostalima u privredi Srbije cenu za otkup bilo čega drugog“, objasnila je premijerka.

PROČITAJTE I...  Aleksić: Poljoprivrednici iz cele Srbije traktorima da dođu u Beograd

Ona je istakla da je svima teško i da moraju da ostanu fiskalno odgovorni, da obezbede novac i za sledeću godinu, kao i da imaju prostora za dodatne podrške, jer niko ne zna kakva će biti 2023. godina.

Izvor: Insajder.net / Radio 021

Prethodni tekstPodnete krivične prijave protiv Republičke veterinarske inspekcije zbog ilegalnih klanica
Sledeći tekstPovećana brojnost krompirovog moljca, ovo su mere zaštite krompira

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime