Poljoprivrednici i Vlast dogovorili detalje reflakcije za gorivo, upis parcela u eAgrar

0
188
traktor
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Predstavnici poljoprivrednih udruženja dogovorili su sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković detalje o reflakciji za gorivo, za upis parcela u eAgrar, direktna davanja, a dotakli su se i penzionog i invalidskog osiguranja poljoprivrednika.

Spyrale Adama 1120x1080

Reflakcija za gorivo

Kako izveštava Agronews, na agro karticu poljoprivrednici će moći da toče gorivo u količini do 400 litara dok ne izađe uredba o refakciji goriva za 100 litara po hektaru po ceni od 179 dinara umanjeno za 50, što iznosi 129 dinara.

Svi poljoprivrednici koji imaju predate zahteve za agro kartice a nisu ih još dobili mogu da se jave predstavnicima poljoprivrednih udruženja koji će uzeti potrebne podatke i poslati mejl nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede da bi se ubrzalo njihovo izdavanje kod NIS-a.

Po donošenju uredbe o refakciji urediće se sistem gde će automatski NIS znati koliki je limit za svako gazdinstvo, dok će, nakon podnošenja zahteva za refakciju, isplata biti izvršena u roku od 14 dana.

Upis parcela u eAgrar

Prilikom upisa parcela u eAgrar vrši se prijava za parcele koje su u vlasništvu i kod zakupa za one gde postoji ugovor sa vlasnikom. Ko nema ugovor sa vlasnikom prijavljuje parcele u eAgrar, a država će poslati obaveštenje vlasniku da napravi ugovor sa zakupcem koji obrađuje zemlju.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Vlada Srbije planira donošenje zakona kojim će regulisati upis spornih parcela u eAgrar. Naime, onaj ko obrađuje zemlju moći će, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, da ubacuje sporne parcele u eAgrar. Za te naknadno ubačene parcele biće, posle donošenja zakona, objavljen novi javni poziv. Na ovaj način će moći da se prijavljuju sporne parcele u naredne dve godine. U tom vremenskom roku treba da se reše svi pravni problemi oko tih parcela.

PROČITAJTE I...  Prolećna setva nikad gora i skuplja, da li je sastanak sa premijerkom urodio plodom?

Direktna davanja

Što se tiče direktnih davanja, isplata prvih 18.000 dinara biće realizovana do 31 marta. Za drugih 17.000 dinara po hektaru poljoprivrednici moraju da čuvaju račune od sertifikovanog semena kako za gazdinstva u sistemu pdv-a tako i za ona koju nisu. Za sve sporne parcele biće objavljen još jedan javni poziv u toku godine.

PIO

Tema sastanka bilo je i penziono i invalidsko osiguranje poljoprivrednika. Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede intezivno rade na iznalaženju rešenja za taj problem. Trenutno od 340.000 gazdinstava njih 150.000 ima dugovanja za PIO.

Izvor: Agronews

Prethodni tekstPreporuka struke za đubrenje CVEĆA
Sledeći tekstIntegralnom zaštitom voćnjaka do manje upotrebe pesticida

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime