Raste proizvodnja lažnih pesticida

0
114
zastita bilja pesticidi
Foto: Pixabay

U operaciji „Srebrna sekira“ i to sedmoj po redu evidentirano je povećanje trgovine ilegalnim sredstvima za zaštitu bilja na crnom tržištu EU. Akcija je dovela do zaplene 1.150 tona falsifikovanih i ilegalnih pesticida.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Operacija „Srebrna sekira“ VII sprovođena je u koordinaciji Europola i uključivala je organe za sprovođenje zakona iz 31 zemlje (25 članica EU i šest trećih zemalja).

Tokom operacije, vlasti su otkrile pojačanu trgovinu ilegalnim pesticidima na jugu Evrope i u regionu Crnog mora, sa povećanim učešćem pesticida iz Turske. Kina je i dalje najveći izvor.

ExelGrow Adama 1120x180

Europol je saopštio da se povećava i trgovina sa malim pošiljkama do 10 kilograma/litara, zbog čega se nadzirala i online prodaja.  Iako je trgovina herbicidima, insekticidima i fungicidima koji sadrže zabranjene supstance i dalje stabilna, operacija je otkrila da raste falsifikovanje uobičajenih brendova tih proizvoda.

Europol je naveo da povećanje zaplene proizvodne opreme i sirovina koje se otpremaju u Evropu ukazuje na rast aktivnosti falsifikovanja i na teritoriji EU. Jedan metod je uvoz gotovih proizvoda. Drugi metod je uvoz ilegalnih sastojaka za proizvodnju pesticida. Pesticidi  se koriste u završnoj fazi proizvodnje na lokacijama na kojima se falsifikuje i pakuje.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Zloupotreba sistema paralelne trgovine

Takođe se zloupotrebljana sistem paralelne trgovine koji olakšava proceduru odobravanja pesticida za prodaju u EU. U sklopu tog sistema, sredstvo za zaštitu bilja dozvoljeno u jednoj članici može, pod uslovom da dobije dozvolu za paralalenu trgovinu, da se uvede, plasira na tržištu ili koristi u drugoj članici. Taj sistem kriminalci zloupotrebljavaju tako što ilegalno proizvode neki proizvod u jednoj članici i tvrde da je odobren u nekoj drugoj članici i da mu ne treba dalje odobravanje.

PROČITAJTE I...  Syngenta – inovacije u zaštiti bilja

Sedma operacija „Srebrna sekira“ trajala je od 15. januara do 25. aprila, a u prethodnih šest je zaplenjeno ukupno 4.921 tona ilegalnih pesticida.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Izvor: EurActiv

Prethodni tekstSkočile cene prasadi i tovnih svinja
Sledeći tekstSavet struke: Neophodna zaštita kukuruza od kukuruznog plamenca

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime