Skočile cene prasadi i tovnih svinja

0
2775
Agrosaveti---proizvodnja-prasadi---02

U nedelji za nama, reporteri STIPS-a zabeležili su skok cene teladi u Užicu i Vranju, a pad cene na području Pirota. Takođe, zabeležen je rast cena prasadi i tovnih svinja na prodajnim i otkupnim mestima. Što se tiče jagnjadi, bila su jeftinija na području Užica i Novog Sada, dok su koze bile skuplje u Vranju.

Adama Asorbital 1120x180

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Na pijaci žive stoke u Užicu zabeležen je rast dominantne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na 520 din/kg i pad dominantne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma na 340 din/kg. U klanicama na području ovog grada i okoline niže su bile otkupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma (340 din/kg) i krava za klanje (200 din/ kg).

Reporter STIPS iz Vranja zabeležio je rast cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma u odnosu na predhodni period. Dominirao je iznos od 540 din/kg. Karakteristika treće sedmice jula u klanicama na teritoriji Pirotskog regiona bio je pad otkupnih cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma kao i pad otkupne cene krave za klanje SM rase. Otkupljenu telad najčešće plaćali 500 din/kg, a krave za klanje 240 din/kg.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Otkupna cena krava za klanje SM rase bila je viša u klanicama na području Sevreno-bačkog regiona jer je dominirao iznos od 170 din/kg. Pad otkupne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma u odnosu na predhodni period evidentiran je u klanicama na području Jablaničkog regiona. Dominantna cena ove kategorije goveda iznosila je 350 din/kg.

U klanicama na teritoriji Južnobanatskog regiona bila je viša otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma u odnosu predhodnu sedmicu pošto je dominirao iznos od 350 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kragujevcu došlo je do rasta cene priplodnih junica jer su se najčešće mogle pazariti za 140.000 dinara po grlu. U klanicama na ovom području je došlo do pada otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma na dominantnih 310 din/kg i krava za klanje SM rase na dominantnih 210 din/kg.

1120x180px

U sedmici za nama je evidentiran pad prodajne cene krava za klanje SM rase na stočnoj pijaci u Požarevcu pošto je dominirao iznos od 180 din/kg.

PROČITAJTE I...  Cena bikova u Sremu

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma uprkos dobroj ponudi zabeležen je protekle sedmice u klanicama na teritoriji Jablaničkog regiona pošto je dominirao iznos od 300 din/kg. Prasad iste telesne mase bila su skuplja u odnosu na predhpdni period i na stočnoj pijaci u Leskovcu jer su se najčešće mogla pazariti za 320 din/kg.

Adama Soratel 1120x1080

Otkupne cene tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma, prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i krmača za klanje bile su više u sedmici za nama u klanicama na području Loznice i okoline. Za otkupljenu prasad odgajivači su dobijali 320 din/kg, tovne svinje 250 din/kg, a za krmače za klanje 170 din/kg. Na piijaci u ovom gradu mogla su se pazariti prasad po ceni od 300 do 320 din/ kg u zavisnosti od kategorije, tovljenici po ceeni od 320 do 330 din/kg i krmače za klanje po ceni od 140 din/kg.

Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su skuplja protekle sedmice i na stočnoj pijaci u Vranju jer su se najčešće mogla pazariti po ceni od 350 din/kg. U klanicama na ovom području došlo je do rasta otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 230 din/kg.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Reporter STIPS iz Šapca zabeležio je protekle nedelje pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma, i rast cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma pošto je kod prasadi dominirao iznos od 325 din/kg,a kod tovnih svinja 260 din/kg u klanicama na području ovog grada.

PROČITAJTE I...  Zabeležen rast otkupne cene svinja u klanicama na području Šapca

Po višoj su se ceni u odnosu na predhodnu sedmicu otkupljivale tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma u klanicama na području Južnobanatskog regiona, pošto je dominirao iznos od 250 din/kg. Na pijaci žive stoke u Kragujevcu evidentiran je rast prodajnih cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma i krmača za klanje. Za tovne svinje su kupci trebali da izdvoje 210 din/kg, a za krmače 190 din/kg.

Adama Tomigan XL 1120x180

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Pad otkupne cene jagnjadi zabeležen je u klanicama na području Zlatiborskog regiona. Dominirao je iznos od 300 din/ kg. Reporter STIPS iz Novog Sada evidentirao je pad prodajne cene jagnjadi u sedmici za nama pošto se prodaja najčešće odvijala po ceni od 340 din/kg. Izostala je prodaja ostalih kategorija ovaca, jaradi i koza.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Klanice sa područja Južno-bačkog regiona nisu vršile otkup jagnjadi, jaradi i ostalih kategorija ovaca i koza protekle nedelje. Koze su protekle nedelje bile skuplje na pijaci žive stoke u Vranju. Dominirao je iznos od 160 din/kg, a u ponudi je bilo dvadesetak grla. Dominantna otkupna cena jagnjadi iznosila je 300 din/kg,a ovaca 130 din/kg u klanicama na području Raškog regiona. Ponuda se nije bitnije menjala u odnosu na predhodni period kao ni obim otkupa.

PROČITAJTE I...  Država kaže tovljenik u otkupu 135-160 din/kg, a šta kažu stočari?

Jagnjad su se protekle sedmice mogla pazariti po ceni od 300 din/kg na pijaci žive stoke u Čačku. Za jarad i dviske su kupci trebali da izdvoje 200 din/kg. Dominantna cena ovaca iznosila je 120 din/kg, dok je najčešća prodajna cena ovnova za priplod iznosila 20.000 dinara po grlu.

Adama Maxentis 1120x1080

Cene žitarica i stočne hrane

Na pijaci u Čačku je protekle sedmice došlo do rasta cena pšenice i stočnog ječma. Dominantna cena pšenice iznosila je 45 din/kg a stočnog ječma 43 din/kg. Pšenica upakovana u džakove bila je skuplja tokom protekle sedmice u maloprodajnim objektima na području Kragujevca pošto je dominirao iznos od 38 din/kg. Pored pšenice evidentiran je rast cene sojine sačme na dominantnih 116 din/kg.

U maloprodajnim objektima na području Kikinde bila je jeftinija sojina sačma u odnosu na predhodni period pošto je dominirao iznos od 107 din/kg. Za razliku od sačme bilo je skuplje stočno brašno pošto je dominantna cena znosila 37,5 din/kg. Reporter STIPS iz Leskovca zabeležio je rast cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog na 40 din/kg i pšenice na 37 din/kg na gazdinstvima u okolini ovog grada.

Treću sedmicu jula karakteristiše rast cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog na 40 din/kg uz prosečnu ponudu i prodaju na gazdinstvima u okolini Loznice. Skuplji su bili kukuruz i pšenica upakovani u džakove od 50 kilograma na gazdinstvima u okolini Pančeva. Za pšenicu je trebalo izdvojiti 36,5 din/kg, a za kukuruz 32,5 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada bili su skuplji isti poljoprivredni proizvodi. Rast prodajne cene lucerkinog sena u balama evidentiran je na gazdinstvima u okolini Požarevca pošto je dominirao iznos od 24 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstBaćina: Neko je lažno prijavio protest Inicijative za 31. jul
Sledeći tekstRaste proizvodnja lažnih pesticida

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime