Ratari pitaju kome da prodaju višak pšenice

0
803
Agrosaveti - Rusija primat u izvozu pšenice 01

Poljoprivrednici Stiga traže od predstavnika Ministarstva poljoprivrede odgovor kome da prodaju višak pšenice koji nije izvezen prošle godine zbog odluke države da čuva prehrambenu sigurnost.

Adama Maganic 1120x180

Predsednik Udruženja poljoprivrednika STIG Nedeljko Savić rekao je da su poljoprivrednici nezadovoljni i visinom subvencijama po hektaru koje nisu povećane ni za dinar u odnosu na prošlu godinu.

Prazni razgovori

”Ministarka Jelena Tanasković “prodaje” falš priču da će nam uvođenje eAgrara doneti, ne znam kakvu dobrobit, a subvencije po hektaru su i ove kao i prošle godine 6.000 din/ha i regres za gorivo 3.000 dinara za najviše 20 hektara, a svi troškovi su drastično porasli”, rekao je Savić.

MPS baneri II

Dodao je da Ministarstvo samo poziva na pregovore kako bi zaustavilo da se nezdovoljstvo prelije na ulice, a od tih razgovora koji traju mesecima, nema nikakvih rezultata.

Savić je rekao da je prošle godine zabranjen izvoz pšenice, kada je mogla da se izveze i po 40 dinara po kilogramu, a da su sada cene pale na ispod 30 dinara i da nema tražnje.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ugrožen ekonomski opstanak ratara

”Prošle godine kada je skinuta zabrana izvoza pšenice izvezeno je svega 400.000 tona, a do žetve je ostalo da se proda još oko 1,2 miliona tona, a trgovina je potpuno stala i pred žetvu će cena pšence verovatno biti oko 24-25 dinara. Kako poljoprivreda može da opstane u takvim uslovima“, upitao je Savić.

PROČITAJTE I...  Vlada će ograničiti izvoz pšenice iz Srbije

Dodao je da je odlukom o zabrani izvoza pšenice ugrožen ekonomski opstanak poljoprivrednika.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Savić je rekao da Ministarstvo poljoprivrede i država nemaju strategiju za razvoj poljoprivrede, da su subvencije male u odnosu na one koje se dele stranim investitorima i da im u takvim uslovima uvođenje digitalizacije neće pomoći da ne propadnu.

On je rekao da, ukoliko država ne ponudi rešenja za probleme u poljoprivredi, da će poljoprivredni proizvođači preduzeti radikalne mere.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Izvor: Beta

Prethodni tekstSuzbijanje korova u povrtarskim usevima
Sledeći tekstZamrzavanje kajsije: Deset godina iskustva u pripremi voća za izvoz

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime