Zamrzavanje kajsije: Deset godina iskustva u pripremi voća za izvoz

0
49

Sezona svežih plodova voća i povrća ostala je iza nas. U hladnim zimskim danima moguće je imati ukusne plodove ukoliko smo ih prethodno zamrzli i sačuvali za period kada nam sveže namirnice nisu dostupne. Kvalitet zamrznutog povrća i voća zavisi od kvaliteta svežeg, pa je zreo plod, najbolji za zamrzavanje. Smrzavanjem namirnice i održavanje njene temperature na -15°C usporava se hemijska i enzimska reakcija i time se u potpunosti onemogućava razvoj mikroorganizama. Goran Bojović, iz čačanskog sela ,Brezovica već punih 10 godina bavi se preradom kajsije. U hladnjači kapaciteta 200 tona u sezoni se nađe i drugo voće, u prvom redu malina, da bi u zimskim danima ona svoje mesto prepustila kajsiji.

Adama Asorbital 1120x180

Prednosti zamrzavanja voća

Pokazano je da je i sadržaj vitamina u namirnicama podvrgnutim metodi brzog smrzavanja zapravo veći nego kod svežih namirnica koje su odstajale više od 72 sata. Namirnica smrznuta do temperature od -15°C  i tako konzervisana, s obzirom na kvalitet i nutritivne karakteristike, najviše odgovara svežem proizvodu.  Pored zamrznute kajsije koja se trenutno nalazi u ovoj hladnjači, u sezoni se vrši i otkup  drugih voćnih vrsta poput kupine, maline i šljive. Goran je uspeo da oko sebe okupi proverene voćare na koje može da računa svake sezone.

PROČITAJTE I...  Zaštita koštičavog voća tokom vegetacije

Sve što se u ovom trenutku nalazi u postupku prerade namenjeno je isključivo inostranom tržištu i izvozu. Metoda brzog smrzavanja ne zahteva dodatak konzervansa, a takođe ne rezultira nastankom štetnih popratnih pojava. Pritom, sastav vrednih nutrijenata ostaje gotovo nepromenjen u kajsiji.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kajsija može da se čuva i po nekoliko meseci, dok se ne pređe na njenu preradu. Sirovina najvećim delom dolazi iz obližnjih Miokovaca koji su poznati po nepreglednim zasadima ove divne voćke. Kajsija se u Miokovcima gaji od davnina. U početku su žitelji gajili sortu poteklu sa ovog podneblja – domaću kajsiju, da bi pred kraj 20. veka počeli da niču zasadi nekih drugih sorti. Dobri klimatski uslovi, odgovarajuća nadmorska visina, blizina reka, kvalitetna zemlja i nemerljivo veliki trud i rad poljoprivrednika iznedrili su veliki broj prostranih voćnjaka na kojima se gaji kajsija.

Stone sorte kajsija traže se za izvoz, ali pod strogo kontrolisanim uslovima i visokim standardima prilikom upotrebe tretmana, odnostno prskanja.

Adama Tomigan XL 1120x180

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornik: Goran Bojović, vlasnik hladnjače selo Brezovica

KWS banner 728x90
Prethodni tekstRatari pitaju kome da prodaju višak pšenice
Sledeći tekstAsorbital tehnologija i novi proizvodi u zaštiti strnih žita

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime