Retka bolest pšenice žuta rđa širi se kao požar u Srbiji

0
500
zuta rdja psenice
Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Pšenicu na njivama u Srbiji zahvatila je retka bolest žuta rdja koja se „širi kao požar“ uz već vidljivu štetu, rekao je danas stručnjak za tu poljoprivrednu kulturu Miroslav Malešević.

Adama Sultan 1120x180

On je za Betu rekao da se ta bolest gljivica koja uništava lisnu masu retko pojavljuje u Srbiji, a da je karakteristična za mediteranske zemlje. Razvija se u uslovima naglih prolećnih oscilacija temperatura, praćenih kišom i snegom.

„Žuta rdja se širi neverovatnom brzinom, kao požar i za dva-tri dana može da napadne usev na celoj njivi. Poslednji put se u Srbiji pojavila 2014. kada je napravila značajnu štetu“, rekao je Malešević.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Dodao je da nijedna vrsta pšenice u Srbiji, a ni u Evropi nije otporna na tu bolest. Naročito je opasna za pšenicu koja nije dobro prihranjena ili nije deklarisana, već su njive zasejane neproverenim semenom.

On je rekao da može da se proceni kolika će biti šteta, ali da još „nije sve izgubljeno“ ako se pšenica odmah tretitra sredstvima za zaštitu. Mada njihova efikasnost nije ista, postoje preparati s visokim stepenom suzbijanja te bolesti.

BioPlug 728x90px

Nauka se, kako je rekao, ne bavi proizvodnjom sorte pšenice koja bi bila otporna na tu bolest jer se retko pojavljuje i istraživanje ne bi imalo komercijalne efekte.

PROČITAJTE I...  Žitounija: Mlinari bez novca za otkup novog roda pšenice

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika u Srbiji Jovica Jakšić rekao je da se žuta rdja širi „neverovatnom brzinom“ i da pšenica danas izgleda dobro, a sutradan već požuti.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Poljoprirednici u Srbiji su zbog takodje gljivičnog oboljenja, „mrežaste lisne pegavosti ječma“, koje uništava lisnu masu i onemogućava fotosintezu i ishranu biljaka, već preorali pojedine njive zasejane ječmom jer je uništen 100 odsto.

Malešević je rekao da je ječam trebalo preventivno zaštititi još jesenas od „lisne pegavosti“ i vaši.

Izvor: Beta

Prethodni tekstSaveti iskusnog proizvođača: Uzgoj ARTIČOKE je isplativ na ovaj način
Sledeći tekstPčelarstvo kao značajan činilac za visok rod useva i voća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime