Pčelarstvo kao značajan činilac za visok rod useva i voća

0
328
Agrosaveti---Uzgoj-pcela---Despotovac---01

Bez ikakve sumnje može se reći da je medonosna pčela (Apis mellifera L.) najkorisnija među ogromnim brojem vrsta insekata. Koristeći se medonosnom pčelom, čovek je izgradio široko rasprostranjenu granu poljoprivrede u vidu pčelarstva. Iako veoma složeno, ovo je jedno od najranijih čovekovih zanimanja, nastalih još u doba kada se pračovek bavio lovom.

Adama Maganic 1120x180

Pčela je nezamenljiva za oprašivanje

Koliko god da se poljoprivreda modernizuje, pčela ostaje nezamenljiva za oprašivanje poljoprivrednih kultura. Zavisnost celog lanca poljoprivrede u tom pogledu je velika, pa bez oprašivanja nema ni dobrog i visokog prinosa. Poznato je da se svetske potrebe za hranom naglo povećavaju, pa se može postaviti pitanje, koliko primenjivanje savremenih metoda genetike i selekcije na medonosnu pčelu može da doprinese da ovaj dragoceni insekt postane još produktivniji i korisniji nego što je sada.

Odgoj selekcionisanih pčela

Olakšavajuća okolnost za selekcionisanje pčela je pravo bogatstvo ove vrste insekata u pogledu genetičke raznovrsnosti. Mnoge osobine medonosih pčela moguće je popraviti ili izmeniti primenom genetike, a radi odgajanja boljih varijeteta. Nekada je način na koji se matica sparuje sa trutovima sprečavala brži napredak selekcije medonosne pčele. Prirodno sparivanje matice događa se u vazduhu na nekoliko kilometara od pčelinjeg društva ili od nukleusa u kome se nalazi nesparena matica. U tom slučaju pčelar nema uticaja na izbor trutova koji će se spariti sa maticom.

MPS baneri II

Da bi se bolje odgajile selekcionisane pčele, bitno je poznavati određene tehničke radnje u izvođenju i održavanju matica i trutova. Prvi korak u odgajivanju pčela je da se proizvedu matice i trutovi i to ne samo kao odrasle jedinke, već je neophodno i da se dovedu do polne zrelosti. Da se matica razvije od novopoloženog jajeta do odrasle, nesparene ženke, neophodno je da prođe oko 15 dana. Pet do šest dana potrebno je mladoj matici da stasa. Prikom odgajivanja matice za potrebe selekcije mora se strogo voditi računa o povoljnim uslovima za razvoj matice.

PROČITAJTE I...  Jedinstvena košnica-crkva, proizvodnja meda i pčelinja klinika

Izvođenje trutova je isto toliko važno, a posebno su bitni rokovi izvođenja. Da bi se iz jajeta izvero trut, potrebno je da prođe 24 dana. Za njegovo polno sazrevanje potrebno je 8-12 dana.  Prilikom selekcionisanja pčelinjih društava dešava se da je teško izmeriti neke karakteristike ekonomske vrednosti, ili to zahteva dug period vremena.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ukupan prinos meda ne može se meriti, odnosno obračunati, pre nego što prođe sezona cvetanje biljaka. Ali se zna da, bez selidbe košnica nema ni zarade. Međutim, kada prođe sezona cvetanja, tada je već kasno za izvođenje nove generacije matica i trutova od društava sa najvećim prinosima. Odgajivanje nove generacije mora sačekati novu pčelarsku sezonu, a u međuvremenu, u toku zime, najbolje matice mogu biti izgubljene. Potreba za skraćivanjem neophodnog vremena za pronalaženje najproduktivnijih društava je očigledna.

Medonosna pčela može biti dragocenija za oprašivanje poljoprivrednih kultura ako radije sakuplja polen sa bijlke koja želi da se opraši. Uloga medonosne pčele u savremenoj poljoprivredi postaje sve kritičija, kažu  stručnjaci, s obzirom na to da se divlji oprašivači gotovo sasvim iskorenjuju primenom hemikalija u modernoj poljoprivredi.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstRetka bolest pšenice žuta rđa širi se kao požar u Srbiji
Sledeći tekstPad otkupnih cena kukuruza i pšenice donosi sve teže dane za ratare

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime