Vremenski izazovi: Novi temperaturni rekod i ove godine

0
54
Agrosaveti---Savremena-proizvodnja---kruske---jabuke---Bojnik---01

Istorija je pokazala da je druga godina El Ninja obično toplija od prve, te se naučnici pripremaju za rekordno toplu 2024. godinu.

Spyrale Adama 1120x1080

Milena Ćirković, meteorološkinja Euronews Srbija, kaže za Bloomberg Adria da svi parametri pokazuju da će tokom 2024. biti oboreni novi temperaturni rekordi zbog aktivacije El Ninjo, čiji se vrhunac očekuje u narednim mesecima.

Svaki mesec 2023. godine bio je topliji od proseka kada gledamo period od 1991. do 2020. godine, a drugi deo 2023. godine je oborio sve rekorde. Kada je u pitanju 2024. godina, Ćirković smatra da su dosta veće šanse da se toplotni rekordi dogode u zimskim mesecima.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

“Trenutno je Srbiju i Evropu zadesio ledeni talas, a jedan od razloga za ovakvu prognozu je zbog toga što se u narednom periodu tek očekuje vrhunac El Ninjo. Dovoljna je mala promena u temperaturnom polju, upravo kakva je pojava El Ninjo, da budu oboreni novi temperaturni rekordi”, navodi Ćirković.

Razlog za brigu – opravdan

Ekstremi između El Ninjo i La Ninja su postali intenzivniji za 30 odsto od 1960. godine u poređenju sa šest decenija ranije, a trećini tog procenta doprinosi globalno zagrevanje. Kada je u pitanju uticaj ovih meteoroloških pojava na vremenske prilike u godini pred nama, Ćirković kaže da utiču tako što ih čine intenzivnijim, tako što “ekstremni tipovi vremena poput suša, poplava, oluja i grada postaju još češći, intenzivniji i ekstremniji”, navodi Ćirković.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Prema njenim navodima, zbog zagrevanja vode povećano je ispravanje, a topliji vazduh može da primi više vode, što su okidači za oluje.  Ona prognozira da ćemo imati pojave koje manifestuju za kratak period velike količine kiše. „Dakle, u širem delu Mediterana, kom pripada i naš region, u letnjim mesecima očekujemo više padavina koje će biti praćene olujama”, navodi Ćirković.

PROČITAJTE I...  Spremite se za sušu: Meteorolozi prognoziraju jedno od tri najtoplija leta do sada

Kada je u pitanju poljoprivreda, Ćirković kaže da je razlog za brigu opravdan pogotovo u jugoistočnoj Aziji zbog suša. “Na udaru će biti najviše tropske i suptropske širine. Za njih će ova godina biti veoma izazovna i u pogledu poljoprivrede i u pogledu dostupnosti vode. Najkritičnije će biti i u istočnoj Africi, koja već trpi ozbiljne posledice nedostatka vode i suše”, navodi Ćirković.

Izvor:  Agronews / Bloomberg Adria

Prethodni tekstNezapamćena najezda poljskih glodara, šteta vidljiva tek na leto
Sledeći tekstPlaniranje organske biljne proizvodnje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime