Gledičija-Medni bagrem: Drvo sa mnogo namena, a retko ko za njega zna

0
2204
gledicija medni bagrem
Foto: Gledičija u jesen, Wikimedia by Kevmin

Gledičija ili u narodu poznatija kao sitni bagrem, trnovac, medni bagrem može se videti u mnogim parkovima u našoj zemlji ili pored puta kao vetrozaštitni pojas. Ovo drvo ima jako mnogo namena, a malo je danas poznato ljudima. Ono što je najvažnije, može da nadomesti pčelama lošu bagremovu pašu.

Adama Maganic 1120x180

Gledičija dobro podnosi teške gradske uslove i nečistoće iz vazduha, pa se zbog toga često sadi u parkovima i drvoredima, ali tih biljaka ima veoma malo u prirodi. Cvetovi su izrazito mirisni i privlače insekte i pčele, pa je zbog toga ovo drvo izrazito medonosno. Paša je slična bagremovoj.

Drvo je dobilo naziv po Johanu Gotlibu Glediču (1714 –1786) nemačkom lekaru i botaničaru pioniru u istraživanjima polnosti i razmnožavanja biljaka.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Cvetovi su zeleno žuti, mirišljavi,u visećim grozdovima dugim od 5-13 cm. Gledičija cveta tokom maja i juna. Plod je mahuna koja se ne otvara, dugačak je od 15-40 cm i širok oko 3,5 cm, tamnobraon do bordo boje po sazrevanju, sa lepljivim, slatkastom pulpom između semena. Plodonosi od septembra do oktobra. Listovi tokom jeseni dobijaju predivnu žutu boju i cela krošnja je žuta.

PROČITAJTE I...  JELA i lekovite iglice
gledicija drvo lisce
Foto: Listovi gledičije u jesen, Wikimedia By Famartin – Own work, CC BY-SA 4.0

Gledičija i pčelarstvo

Gledičija cveta 7-10 dana posle bagrema, pa ukoliko neka godina nije povoljna za bagremovu pašu, gledičija može to da nadomesti. Ovo drvo se još naziva i medni bagrem, dobro posnosi sušu ali zahteva dosta sunčeve svetlosti i vlage u zemljištu.

galenika Plavo ulje 1120x180

Ove godine zbog nepovoljnih vremenskih uslova bagrem nije medio i pčelari u pojedinim mestima nisu izvrcali ni 1 kg meda po košnici, ali bi rešenje za neku narednu godinu mogla da bude baš gledičija od koje se, verovali ili ne, dobija med roze boje.

Široka primena gledičije

Pored bogate paše gledičija se može koristiti i u drvnoj industriji. Drvo gledičije je gusto, tvrdo, zbijene, jake, čvrste teksture, otporno na udarce, može se polirati i rastvorljivo je u dodiru sa zemljom. Može se koristiti za palete, gajbe, osnovne konstrukcije, nameštaj, za ogrev, železničke pragove. Nalazi primenu i u brodarstvu, ali ne spada u ekonomski isplativo drvo.

Adama Forapro 1120x180

Fermentisanjem plodova može se dobiti alkoholno piće.

Gledičija je izuzetno medonosna, i daje dobro tehničko drvo, a pored toga list je bogat proteinima, vlaknima, masnoćama, kalcijumom, pa je pogodno i za stočnu ishranu. Mahune su jestive i neke ptice, i glodari ih koriste kao hranu. Zečevi jedu i meku koru tokom zime, a stoka i jeleni jedu mladice i mlade izdanke.

BioPlug 728x90px

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstZa podsticaje u poljoprivredi i ruralni razvoj više od 77 milijardi dinara
Sledeći tekstObjavljeni termini poziva za IPARD III program

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime