Na osnovu zaključka Vlade, Republička Direkcija za robne rezerve (u daljem tekstu: Direkcija) počela je sa kupovinu do 200.000 tona merkantilne pšenice rod 2023. godine, domaćeg porekla.
Kvalitet merkantilne pšenice
Merkantilna pšenica treba da je domaćeg porekla, zrela, zdrava, bez znakova plesni, stranih mirisa i ukusa, pogodna za ljudsku ishranu, nezaražena pšeničnim bolestima i štetočinama, sa sledećim elementima kvaliteta: hektolitarska masa min. 76 kg/hl, vlaga maks. 13 %, ukupne primese maks. 2 % od čega neorganskog porekla maks. 0,25%, sadržaj proteina minimum 11,50 % na suvu materiju.
Cena i plaćanje
Cena merkantilne pšenice je 25,00 d/kg + pdv.
Direkcija će plaćanje merkantilne pšenice izvršiti u roku do petnaest dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije o isporuci merkantilne pšenice Direkciji.
Kupovina merkantilne pšenice vršiće se od fizičkih lica – nosilaca registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava. Ukoliko Direkcija ne kupi ukupnu količinu merkantilne pšenice od poljoprivrednih gazdinstava iz prethodnog stava, kupovina će se vršiti i od drugih privrednih subjekata.
Količina i uslovi
Minimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od jednog aktivnog, registrovanog, poljoprivrednog porodičnog gazdinstva je 10 tona, a maksimalna količina je 100 tona.
Minimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od ostalih privrednih subjekata je 100 tona.
Merkantilna pšenica koja se kupuje od poljoprivrednih porodičnih gazdinstava i ostalih privrednih subjekata treba da je uskladištena u silos skladištara sa kojim Direkcija ima zaključen ugovor o skladištenju merkantilne pšenice.
Kupovina merkantilne pšenice vršiće se posredovanjem „Produktne berze“ ad, Novi Sad. Prijavljivanje na internet stranici „Produktne berze“a.d. Novi Sad , vršiće se od 18.07.2023.godine, svakog radnog dana u periodu od 9 do 14 časova.
Prednost prilikom prijave na Produktnoj berzi imaju fizička lica – nosioci registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava.
Uslovi koji moraju da se ispune možete videti OVDE.