Robne rezerve počele sa kupovinom 200.000 tona pšenice rod 2023.

0
70
psenica
Foto: Pixabay

Na osnovu zaključka Vlade, Republička Direkcija za robne rezerve (u daljem tekstu: Direkcija) počela je sa kupovinu do 200.000 tona merkantilne pšenice rod 2023. godine, domaćeg porekla.

Adama Sultan 1120x180

Kvalitet merkantilne pšenice

Merkantilna pšenica treba da je domaćeg porekla, zrela, zdrava, bez znakova plesni, stranih mirisa i ukusa, pogodna za ljudsku ishranu, nezaražena pšeničnim bolestima i štetočinama, sa sledećim elementima kvaliteta: hektolitarska masa min. 76 kg/hl, vlaga maks. 13 %, ukupne primese maks. 2 % od čega neorganskog porekla maks. 0,25%, sadržaj proteina minimum 11,50 % na suvu materiju.

Cena i plaćanje

Cena merkantilne pšenice je 25,00 d/kg + pdv.
Direkcija će plaćanje merkantilne pšenice izvršiti u roku do petnaest dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije o isporuci merkantilne pšenice Direkciji.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Kupovina merkantilne pšenice vršiće se od fizičkih lica – nosilaca registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava. Ukoliko Direkcija ne kupi ukupnu količinu merkantilne pšenice od poljoprivrednih gazdinstava iz prethodnog stava, kupovina će se vršiti i od drugih privrednih subjekata.

Količina i uslovi

Minimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od jednog aktivnog, registrovanog, poljoprivrednog porodičnog gazdinstva je 10 tona, a maksimalna količina je 100 tona.
Minimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od ostalih privrednih subjekata je 100 tona.

BioPlug 728x90px

Merkantilna pšenica koja se kupuje od poljoprivrednih porodičnih gazdinstava i ostalih privrednih subjekata treba da je uskladištena u silos skladištara sa kojim Direkcija ima zaključen ugovor o skladištenju merkantilne pšenice.

PROČITAJTE I...  Pravo rešenje za zaštitu klasa pšenice od bolesti

Kupovina merkantilne pšenice vršiće se posredovanjem „Produktne berze“ ad, Novi Sad. Prijavljivanje na internet stranici „Produktne berze“a.d. Novi Sad , vršiće se od 18.07.2023.godine, svakog radnog dana u periodu od 9 do 14 časova.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Prednost prilikom prijave na Produktnoj berzi imaju fizička lica – nosioci registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava.

Uslovi koji moraju da se ispune možete videti OVDE.

Izvor: Republička Direkcija za robne rezerve

Prethodni tekstUtisci mladog poljoprivrednika nakon protesta: Bela zastavica je zabodena, ali…
Sledeći tekstKonačna otkupna cena pšenice se još uvek ne zna, šta kažu analitičari?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime