Stižu subvencije za mala poljoprivredna gazdinstva sa avansnom isplatom

0
3085
Agrosaveti - Mladi povrtari iz Glogonja 02

Ministarstvo poljoprivrede Srbije započinje „Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ u saradnji sa Svetskom bankom koji se odnosi na dodelu bespovratnih sredstava malim poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama, preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima.

Spyrale Adama 1120x1080

Pored fiskalnih olakšica i bespovratnih novčanih sredstava koje je država izdvojila da bi ublažila posledice krize izazvane pandemijom, stiže novi paket subvencija kroz „Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji“.

Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom će isplatiti 20 miliona evra do kraja godine i to kroz 3 javna poziva.

LIBRETO 1120x180

Prvi poziv će se odnositi na sektor voćarstva, povrtarstva, vinogradarstva i cvećarstva, a biće ovog meseca, dok će naredna dva biti u julu i oktobru.

Važno je istaći da će novčana sredstva biti avansno isplaćena svim poljoprivrednicima koji budu ispunili kriterijume. Dakle, sav novac će poljoprivrednik dobiti unapred, pre početka investicije, te neće imati nikakvu prepreku za dalje ulaganje.

Kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima, minimalni iznos zahteva je 10.000 evra, a maksimalan 25.000 evra. Mala i srednja preduzeća mogu da konkurišu za sredstva od 12.500 eura do 200.000 eura.

PROČITAJTE I...  Prvi rokovi javnih poziva za subvencije su blizu

Pored bespovratnih sredstava, malim poljoprivrednim gazdinstvima se nudi i kreditna podrška uz minimalno sopstveno učešće. 

Sredstva će biti dostupna samo onima čije ideje imaju perspektivu u daljem razvoju, a procenu će vršiti resorno Ministarstvo, kao i banke koje će odobravati kredite.

Sredstva će se plasirati kroz šemu 50-40-10. To praktično znači da će korisnicima kojima budu odobreni projekti dobiti bespovratna sredstva u iznosu od 50 posto od vrednosti ukupne investicije, 40 posto će finansirati iz kredita jedne od banaka koje su učesnice projekata, a njegovo učešće je svega 10 posto sopstvenog novca.

Značajna pažnja biće posvećena primeni novih tehnologija i održivom pristupu ka životnoj sredini, navedeno je u saopštenju.

Među prioritetnim korisnicima su žene, mladi poljoprivredni proizvođači i oni koji rade u manje razvijenim opštinama. Takođe, prednost će imati proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali su mali da bi konkurisali za sredstva koja dodeljuje IPARD.

 

Prethodni tekstIshrana zasada jagode
Sledeći tekstOd maja počinju prijave za subvencije za proizvođače voća, povrća, grožđa i cveća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime