Uslovi za povrat akcize na dizel poljoprivrednicima

0
1362
Agrosaveti - Gorivo seljaci 01

Po novom pravilniku, poljoprivrednici će moći od 1. januara da traže povrat akcize koju su platili za dizel u iznosu od 50 din/l , ali pod određenim uslovima.

Spyrale Adama 1120x1080

Novi pravilnik je već stupio na snagu, ali se primenjuje od 1. januara 2024. godine. Mogućnost za povrat akcize se odnosi samo na motorno gorivo koje se koristi u poljoprivredne svrhe. Ovo nije jedini uslov.

Pravo na refakciju plaćene akcize, u skladu sa ovim pravilnikom, za kalendarsku godinu može da se ostvari za najviše 100 litara derivata nafte i biogoriva po hektaru zemljišta, a postoji ograničenje i kod površine koja se obrađuje. Gledaće se koliko je goriva potrebno za obradu zasejanih ili zasađenih površina zemljišta pod konkretnom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.

LIBRETO 1120x180

Podnošenje zahteva

Da bi podneli zahtev za povrat akcize, poljoprivrednici će morati da poseduju i fiskalne račune na kojima će – kada je reč o poljoprivrednicima koji su fizička lica – stajati i broj poljoprivrednog gazdinstva. Fiskalni račun „mora da sadrži podatke o kupcu, vrsti, količini i vrednosti nabavljenih derivata nafte i biogoriva“.

PROČITAJTE I...  Prijavljivanje parcela za subvencije otežano, traži se dodatni rok

„Zahtev za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize, u skladu sa ovim pravilnikom, podnosi se ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja, izborom i popunjavanjem odgovarajućeg elektronskog obrasca zahteva, u online formi, neposredno u okviru softverskog rešenja eAgrar“, navodi se u pravilniku.

Dakle, uz zahtev koji se podnosi Upravi za agrarna plaćanja elektronskim putem, moći će da se prilože računi za gorivo koje je kupljeno 1. januara 2024. godine i kasnije. Veoma je važno da prilikom plaćanja računa za gorivo na benzinskoj stanici poljoprivrednici znaju broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) koji se dobija prilikom upisa u registar Ministarstva poljoprivrede, kao i matični i PIB ukoliko je PG pravno lice ili preduzetnik, odnosno JMBG fizičkog lica nosioca poljoprivrednog gazdinstva, ako je to pravna forma PG. Prodavac će uneti neophodne podatke u sam fiskalni račun, i samo računi sa validnim podacima PG će biti uzeti u razmatranje prilikom donošenja rešenja o refakciji akcize.

„Po prijemu zahteva Uprava sprovodi administrativnu kontrolu upoređivanjem podataka sa podacima iz registara i službenih evidencija“, stoji u pravilniku.

PROČITAJTE I...  Traktorima u Beograd: Protest zbog ograničenog sipanja goriva i neispunjenih zahteva

Poljoprivrednici imaju pravo na žalbu u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Šta ako poljoprivrednik dobije više novca

Ako poljoprivrednik povrat plaćene akcize ostvari na osnovu netačnih podataka, novac će morati da vrati sa zateznom kamatom, a poljoprivredno gazdinstvo mu se stavlja u pasivan status gde neće imati pravo ni na kakve subvencije dok taj novac ne vrati.

A, ako država pogreši i vrati poljoprivredniku više novca nego što je trebalo – poljoprivrednik će opet morati da vrati novac sa kamatom, ali nema zabranu na druge subvencije dok to ne učini.

Ceo pravilnik može da se pročita OVDE.
Izvor: N1, Politika

Prethodni tekstBivši POLICAJAC sada uzgaja SVINJE na 3 FARME u Čurugu
Sledeći tekstKada i kako obaviti PRIHRANU PŠENICE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime