Prihrana pšenice je jedna od najvažnijih agrotehničkih mera u proizvodnji pšenice, od koje u velikoj meri zavisi dalji tok vegetacije i visina prinosa. Međutim, zbog visokih cena azotnih đubriva proizvođači su u dilemi da li i kako da je obave. Savete na ovu temu pruža Mira Miljković, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Jagodina.
Azot je nosilac prinosa, te njegov nedostatak vrši direktan uticaj i na visinu prinosa. Kao osnova preporuke za prihranu pšenice koristi se analiza zemljišta, a na osnovu količine azota određuju se količine i vrste đubriva. S obzirom da je azot element koji se ispira, a da tokom jeseni i zime imamo padavine, azotno đubrivo mora dodatno da se primeni.
Vreme za prihranu pšenice
Kraj januara i početak februara je vreme za primenu đubriva UREE-a i to ako zemljište nema kiselu pH vrednost. Međutim, ovo đubrivo se sporo trasformiše i prelazi u lako pristupačan oblik tek za mesec dana, pa se retko i preporučuje.
Kraj februara i početak marta preporuka je za đubrivo KAN i AN. Brže su dostupni biljkama jer je 50% azota u njima je lako dostupno, dok drugih 50% takođe mora da se trasformiše u prihvatljiv oblik.
Koliko đubriva treba primeniti treba da pokaže analiza zemljišta, uz činjenicu da je za formiranje jedne tone prinosa neophodno 20-25 kg/ha čistog azota.
Đubrivo UREE-a neće rešiti problem ukoliko je nedostatak azota više izražen i mora se primeniti AN ili neko slično đubrivo. AN se preporučuje za sve tipove zemljišta a KAN za kisela zemljišta.
Značaj korektivne prihrane
Nakon prve prihrane, veće količine od 60 kg/ha čistog azota, posle 3-4 nedelje pristupiti drugoj – korektivnoj prihrani. Optimalne količine azota treba da su dostupne biljkama u periodu kraj bokorenja-početak vlatanja, jer se tada određuje potencijal za budući prinos. Ukoliko se celokupna planirana količina primeni jednokratno, nedovoljno razvijene biljke neće moći da usvoje sav pristupačan azot. Obilne padavine ispraće taj azot u dublje slojeve i opet neće biti dostupan biljkama u kritičnim fazama. Zbog toga se prihrana preporučuje u dva navrata.