Vojvodina: Raspisan konkurs za podršku mladima na selu

0
255
mladi poljoprivrednici
Foto: Pixabay

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu raspisao je konkurs za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima, a visina bespovratnih sredstava je 90% od ukupno prihvatljivih troškova investicije.

Adama Asorbital 1120x180

Predmet Konkursa je podrška novim generacijama mladih poljoprivrednih proizvođača, njihovom razvoju i unapređenju kroz podsticanje investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Cilj realizacije Konkursa jeste demografska obnova ruralnih područja AP Vojvodine radi podsticanja ostanka mladih u ruralnim područjima odnosno njihovog povratka iz gradova.

Za realizaciju ovog konkursa u 2023. godini predviđeno je ukupno 200.000.000,00 dinara. Visina bespovratnih sredstava po konkursu utvrđivaće se u iznosu 90% od ukupno prihvatljivih troškova investicije. Minimalni iznos bespovratnih sredstava po prijavi je 500.000,00 dinara, a maksimalni 1.500.000,00 dinara.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ko može da aplicira

Bespovratna sredstva koja će biti dodeljena po ovom konkursu namenjena su za investicije u fizičku imovinu mladih poljoprivrednih gazdinstava. Odnosno, za bespovratna sredstva po ovom konkursu, mogu da apliciraju fizička lica starija od 18 godina koja u momentu podnošenja zahteva ne smeju imati više od 40 godina, a koja su prvi put upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosioci, nakon 01.04.2022. godine i nisu ostvarivali pravo na podsticaje.

PROČITAJTE I...  Da li će sastanak sa resornim ministarstvom urodi plodom?

Konkurs je namenjen mladim koji imaju prebivalište u naseljenom mestu u kom se ne nalazi sedište grada, odnosno da nemaju prebivalište u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Pančevu, Vršcu, Sremskoj Mitrovici, Kikindi i Somboru. Podnosilac prijave mora imati prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave u AP Vojvodini, s tim što i mesto realizacije investicije mora biti na teritoriji jedinice lokalne samouprave u AP Vojvodini u mestu prebivališta podnosioca prijave ili u mestu susedne jedinice lokalne samouprave.

Adama Tomigan XL 1120x180

Konkurs je otvoren do 10. aprila 2023. godine.

Namena sredstava iz Konkursa

Sredstva iz Konkursa korisnici će moći da iskoriste za različite vrste investicija u fizičko gazdinstvo, a u zavisnosti od vrste investicije moraće da obezbede i određenu dokumentaciju u skaldu sa uslovima Konkursa. Između ostalog, korisnici će moći da iskoriste bespovratna sredstva za investiranje na gazdinstvu za nabavku plastenika, navodnjavanja i opreme za fiksne ograde i električne ograde za pašnjake/livade kao i za podizanje višegodišnjih zasada.

KWS banner 728x90

Sredstva po Konkursu mladi poljoprivredni proizvođači mogu da iskoriste i za nabavku mašina i opreme za pripremu stočne hrane u sektoru mleko i meso, nabavku mašina i opreme za rukovanje i transport stajnjaka u sektoru mleko i meso kao i za nabavku opreme za fiksne ograde i električne ograde za pašnjake/livade.

PROČITAJTE I...  Uzgoj svinja u Bosni

Takođe, omogućena je i nabavka priplodnih grla i opremanje farmi kao i nabavka opreme-linija za čišćenje i pranje proizvoda, nabavka linija za sortiranje i kalibriranje proizvoda i nabavka opreme-linija za pakovanje i obeležavanje proizvoda.

pylon galenika jan 023

Način isplate

Bespovratna sredstva korisnicima će se biti isplaćivana avansno, 75% od ugovorenih sredstava nakon zaključenja ugovora. Ostatak, 25% ugovorenih isplaćivaće se nakon realizovane investicije iz poslovnog plana (uključujući i sopstveno učešće od 10% i PDV), nakon što korisnik bespovratnih sredstava dostavi Pokrajinskom sekretarijatu potrebnu dokumentaciju.

Dokumentacija

Detaljne informacije o Konkursu za podršku mladima u ruralnim područjima, odnosno Tekst konkursa u kom je navedena sva dokumentacija potrebna za učestvovanje na Konkursu, Pravilnik, obrazac prijave, Izjava dobavljača, forma poslovnog plana, Izveštaj o namenskom utrošku sredstava i zahtev za isplatu i Upustvo o načinu podnošenja elektronske prijave i elektronskom opštenju između organa, mogu se preuzeti sa internet adrese: www.psp.vojvodina.gov.rs. odnosno na linku Konkurs za podršku mladima u ruralnim područjima.

7 delta galeb

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Prethodni tekstAsorbital tehnologija i novi proizvodi u zaštiti strnih žita
Sledeći tekstDrveni pepeo i SADNJA KROMPIRA: Tajna boljeg ukusa i većih prinosa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime