Farma krava u selu Sakule

0
1018
Agrosaveti---farma-krava---Sakule---01

Dragan Vukmirović je u selo Sakule iz Bosne došao 1996. godine i kako kaže tada ga je krava bukvalno spasila. Laganim koracima, praćenih mukotrpnim trudom i radom, uspeo je podići ovu farmu koja danas ima 48 muznih grla, plus sve prateće kategorije. Prošle godine su proizveli oko 200 hiljada litara mleka, čime su zadovoljni, ali uvek teže boljem, ističe Dragan.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

“Baziram se na crvenom holštajnu, gledam da to bude čvršća krava i naravno da povećavam mlečnost. Pašnjak je nekada suroviji za pojedina grla, onda ih menjam, ostavljam samo ona koja to mogu podneti.” – kaže nam naš domaćin.

Krave sa ove farme svakodnevno idu na pašnjak, što ovu proizvodnju svakako čini rentabilnijom, priča nam Dragan. Međutim, boravak na pašnjaku sa sobom može da donese i velike probleme, sa kojima se Dragan, nažalost, već susreo.

2022 Custodia 1120x1080

“Imamo problem leukoze koji se pojavio 2007. godine. Ja sam tad ispraznio štalu, uzeo sam nova grla. Ali šta se dešava? Oni koji imaju bolesna grla, isto ih izvode na pašnjak gde se dodiruju sa mojim kravama, to je veliki problem na koji sam ukazivao i inspekcijama, ali ništa konkretno nisu preduzeli.” – kaže Dragan.

PROČITAJTE I...  Objavljen pravilnik za podsticaje za nove mašine i opremu u stočarstvu

Agrosaveti---farma-krava---Sakule---03

OSTAO BEZ DRŽAVNE ZEMLJE

Pašnjak našem domaćinu mnogo znači, jer nema dovoljno svoje zemlje. Godinama unazad je zemlju dobijao i po pravu prečeg, međutim, ove godine je ostao bez tih parcela. Zapravo, nije dobio niti hektara, što je ugrozilo samu proizvodnju.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

“Od 2013. godine sam radio od 15 do 25 hektara, kako koje godine. Ove godine nisam dobio ništa. Sreća pa sam to saznao letos, pa sam uspeo nešto uzeti u zakup od ljudi, ali mi je to veliki problem. To puno poskupljuje moju proizvodnju. Šta se desilo? Pa navodno je zemlja koju sam radio restitucijom vraćena, druga mi nije dodeljena.” – priča nam naš domaćin.

Ono što je pozitivno, jeste to što je prošle godine promenio mlekaru, zbog niske otkupne cene mleka, te sada radi sa jednom lokalnom i kako kaže zadovoljan je. Međutim, svaki segment proizvodnje mleka raste iz sezone u sezonu, zatim, reč je o veoma teškom poslu, te sve to zajedno odbija ljude od ove grane stočarstva. Neophodno je u što skorijem roku, pomoći ljudima kako bi se obnovio domaći stočni fond, smatra naš sagovornik.

MPS2022 GBaneri

Agrosaveti---farma-krava---Sakule---02

“Dobijemo kao subvencije koje nikada ne znamo kada će biti isplaćene, a predstavljene su kao božji dar. Donesu zakon da dobijemo subvencije, pa ispadne kao da nam čine uslugu. Niko neće da prizna da je stočarstvo ugroženo, već duže vreme. Subvencije su neophodne, ako žele da opstane i ovo malo stočarstva što je ostalo. Ova proizvodnja ne može sama.” – smtra Dragan.

PROČITAJTE I...  Pravci razvoja traktora i obnovljivih izvora energije

Kapaciteti farme su popunjeni, a o proširenju ne razmišlja, zbog očiglednog problema sa raspodelom zemlje. Trudiće se svim silama da očuva ovaj broj krava, jer kako kaže neće dozvoliti da zbog papirologije i nečije nemarnosti propadne. A za kraj postavlja i jedno konkretno pitanje:

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

“Evo izbori se približavaju, pa bi bilo dobro pitati ministra, da li hoće tajkunizaciju domaće poljoprivrede, ili treba pomoći porodičnim farmama kako bi se sačuvao stočni fond?”


Prethodni tekstValtra S394 sa novim komandnim centrom
Sledeći tekstFarma ovaca u selu Čalma

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime