Ratarska proizvodnja i stanje u poljoprivredi iz ugla Radoslava Adamovića

0
264

Radoslav Adamović, poljoprivrednik je iz Krčedina i, moglo bi se reći, jedina Youtube zvezda srpskog agrara. Iako se nekada bavio i stočarstvom, sada se bavi pretežno ratarstvom i voćarstvom i na svojoj zemlji od 80 hektara gaji pšenicu, kukuruz i suncokret.  Razgovarali smo s njim o trenutnoj situaciji u poljoprivredi, ratarstvu, zašto je napravio Youtube kanal, ali i šta misli – šta nas čeka.

Orius 1120x1080

Pripreme za prolećnu setvu

Iako pripreme za setvu uskoro počinju, mnoge poljoprivrednike u Vojvodini još uvek muči najezda glodara. Kada ih se otarase, kako kaže Radolsav, sledi prva prihrana pšenice i ječma, pa zatim priprema za setvu prolećnih kultura. Od gajenja soje i šećerne repe je odustao zbog, kako kaže, neisplativosti.

Trenutno stanje u poljoprivredi

Nezadovoljan trenutnim stanjem, Radoslav smatra da su poljoprivrednici došli na ivicu propasti.

Agil 1120x180

„Počeo sam da se bavim ovim poslom 1988.godine. Bio sam dete, ali sam video taj relativno uređeniji sistem. Ljudi su mogli sa mnogo manje zemlje i stoke da opstaju, da žive normalno i školuju decu. Mi smo došli da i 100 hektara zemlje je malo ovde kod nas u Vojvodini. Svi smo na ivici propasti“, kaže Radoslav.

PROČITAJTE I...  Žetva soje počela, suša uzela danak

On ističe da smo imali dve sušne godine, i godinu sa niskim cenama, tako da su mnogi ljudi odustali od bavljenja poljoprivredom. „Daju zemlju u zakup, kad je zakup bolji od obrađivanja zemlje“, navodi Radoslav.

Naš domaćin ima i svoj Youtube kanal, na kome promoviše vesti i zanimljivosti iz poljoprivrede. Ovim hobijem bavi se već četiri godine.

Ipak, što se tiče budućnosti poljoprivrede u Srbiji, Radoslav kaže da nije optimista.

Opširnije pogledajte u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Radoslav Adamović, poljoprivrednik iz Krčedina

Prethodni tekstSočivo: Višestruka korist, a lako se gaji
Sledeći tekstPočela isplata subvencija po hektaru, produžen rok za prijavu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime