Reč poljoprivrednika: ZAŠTO je bitno BRZO OTPUŠTANJE VLAGE prilikom žetve KUKURUZA

0
2059

Na parcelama poljoprivrednog gazdinstva Popović iz Skorenovca sejano je preko deset Dekalb hibrida kukuruza. Jedna od njihovih glavnih karakteristika je brzo otpuštanje vlage, te smo pitali našeg domaćina zašto mu je to veoma važno. Takođe, saznaćete koje je hibride sejao, zašto baš njih i kakvi su bili prinosi.

Na konkretnoj parceli, gde je sniman video prilog, Popovići iz Skorenovca posejali su Dekalb hibrid DKC5075.

„Smatram da su Dekalb hibridi dobri, prvenstveno, zbog dobrih prinosa, kao i zbog otpuštanja vlage. Mislim da su trenutno najbolji što se tiče otpuštanja vlage, što je bitno u jesenjim vremenskim uslovima“, kaže Mile Popović i dodaje da je godina bila specifična zbog ekstremno sušnih perioda.

„Kada je jesen kišovita, jako je teško robu izvlačiti kamionima. Onda nam je jako bitno što Dekalb kukuruz ima brzo otpuštanje vlage da možemo ranije da izađemo iz rita. Kasnije je jako bitno zbog obrade, oranja, utroška nafte, zbog prevoza…“, objašnjava Popović.

Jedna od glavnih karakteristika DEKALB hibrida jeste brzo otpušanje vlage, što poljoprivredniku donosi uštedu pri sušenju kukuruza.

Poljoprivredno gazdinstvo Popović na svojim njivama ima preko deset Dekalb hibrida.
„Nećemo da se vežemo za jedan hibrid, nastavićemo i dalje sa više vrsta hirida. U našem gazdinstvu su trenutno 95% Dekalb hibridi. Volimo da sejemo 430-450 FAO grupe. To su nam omiljene, upravo zbog otpuštanja vlage i brzog izlaska sa parcela“, kaže Popović. Prema njegovim rečima, prinosi ne zaostaju za nekom kasnijom FAO grupom.

Na gazdinstvu Popović, DKC5075 je ostvario prosečan prinos od 9t/ha

„Mi sa ovim FAO grupama 430-450 postižemo dobre prinose. Konkretno, na ovoj ovde parceli imamo oko 9 tona kukuruza po hektaru na ovu ekstremnu sušnu godinu“, navodi Popović. On kaže da je zadovoljan sa Dekalb hibrida kukuruza i što se tiče nicanja i sa sklopom.

PROČITAJTE I...  Uhapšen još jedan skladištar zbog zloupotrebe robnih rezervi

Sagovornik: Mile Popović, Skorenovac

Kompanija Bayer

 

Prethodni tekstDogađaj koji se ne propušta: Šumadijski dani SUVOG MESA 19-20. februara
Sledeći tekstRast cene dizela dodatni udar na poljoprivrednike

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime