Rešite se rezistentnog divljeg sirka pouzdano i ekonomično

0
3380
Agrosaveti---Adama---suncokret---Racer---Agil---Leopard---Diler---korovi
Foto: Adama

Na terenima širom Vojvodine zapaženo je veliko prisustvo divljeg sirka u svim usevima, te se preporučuje primena herbicida (graminicida) čija je svrha suzbijanje uskolisnih korova u velikom broju širokolisnih kultura (suncokretu, soji, šećernoj repi, povrću). Postoje dve grupe graminicida i nije svejedno koji se koristi, a pravilnom primenom značajno ćete smanjiti problem divljeg sirka i u kukuruzu.

Adama Asorbital 1120x180

Graminicidi su herbicidi namenjeni za suzbijanje uskolisnih (travnih korova) u širokolisnim usevima. Međutim, baš njihovom upotrebom može da se umanji i gorući problem sa rezistetnim sirkom u kukuruzu koji je prisutan već nekoliko godina unazad. Naime, tretman se sprovodi na parcelama gde su trenutno širokolisne kulture, a gde je za sledeću godinu planiran kukuruz. Na ovaj način efikasno se oslobađaju posađene kulture od uskolisnih korova, a ujedno se i značajno umanjuje problem sa rezistentnim divljim sirkom u kukuruzu za narednu godinu. Međutim, nije svejedno koji se graminicid upotrebljava.

Kako odabrati preparat za uskolisne korove

Postoje dve grupe graminicida: FOP i DIM. FOP graminicidi su preparati sa aktivnom materijom čiji se naziv završava sa „fop“. Oni su jako dugo u upotrebi (30-35 godina), tolerantniji su na hladnije vreme i brže deluju. Međutim, već postoje zvanične potvrde o rezistentnosti divljeg sirka upravo na preparate iz ove grupe.

PROČITAJTE I...  Zamir® - fungicid za uspešnu zaštitu lista i klasa strnih žita

Sa druge strane, DIM preparati, kod kojih se naziv aktivne materije završava sa „dim“, bolje tolerišu toplo vreme, sporije deluju, ali su selektivniji i u vrlo retkim slučajevima (monokultura) je zabeležena rezistentnost divljeg sirka.

Prilikom odabira preparata protiv uskolisnih korova, preporuka proizvođačima je da se obrati pažnja na vremenske prilike i temperaturu. Ako je najavljeno hladnije vreme, trebalo bi da se odluče za FOP preparate, a ako je najavljeno toplo vreme ili se kasni sa ulascima na parcele (soja ili suncokret su pred cvetanje), onda bi trebalo koristiti DIM preparate.

Adama Tomigan XL 1120x180

U nastavku ćemo vam predstaviti dva preparata kompanije Adama, kao kompletno rešenje za sve vremenske uslove za suzbijanje divljeg sirka i drugih uskolisnih korova.

DILER– Najekonomičnije rešenje za suzbijanje rezistentnog divljeg sirka

Preparat Diler je selektivni sistemični herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih korova, čija je aktivna materija kletodim, odnosno spada u DIM grupu graminicida. Primenjuje se u širokolisnim kulturama (soji, suncokretu, šećernoj repi, kao i velikom broju povrtarskih kultura).

Najbitnija karakteristika preparata Diler je rešavanje problema sa divljim sirkom koji je rezistentan na druge herbicide. Pored sirka, lako i sigurno suzbija i druge korove, kao što su obična pirevina, korovski proso, muhari. Naime, Diler se transportuje do dubljih delova rizoma korova i zbog toga ne postoji problem njihovog povratka, odnosno retrovegetacije.

PROČITAJTE I...  Alarmantno stanje na njivama i gazdinstvima: Poljoprivrednici traže hitne mere

Ono što je važno svim proizvođačima, to je isplativost. Preparat Diler je jedno od najekonomičnijih rešenja u borbi protiv rezistentnog divljeg sirka, jer je potrebno 1,2 litra po hektaru. Ni kap više.

Još dve bitne karakteristike preparata Diler su ogromna tolerantnost na visoke temperature i izuzetna bezbednost po gajenu biljku. Diler može da se primenjuje do 28 stepeni Celzijusovih i reč je o najbezbednijem preparatu po gajenu biljku, odnosno najmanje agresivnom u uslovima visokih temperatura.

Očekivano vreme za koje se vide rezultati je 2 nedelje (14 dana).

AGIL –  Brzo suzbija sirak već na temperaturi od 8 stepeni

Agil je selektivni sistemični herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih korova u širokolisnim biljnim kulturama. Njegova aktivna materija je propakvizafop, odnosno spada u FOP grupu graminicida. Primenjuje se u soji, šećernoj repi, suncokretu, uljanoj repici, kao i povrću kao što su krompir, kupus, paradajz… Neumoljiv je prema divljem sirku, kao i crvenoj mrtvoj koprivici, muharima, običnoj pirevini, korovoskom prosu, crvenoj svračici.

Agil je jedini preparat na tržištu koji pokazuje svoj pun efekat već na temperaturi od 8 stepeni Celzijusovih. Karakteriše ga jako brzo usvajanje i predstavlja najbrži dostupni graminicid za travne korove. Brzo i snažno deluje, a efekat se vidi za 7-10 dana i posle njegove primene nema retrovegetacije, odnosno čisti njivu za sledeći usev.

Adama Soratel 1120x1080

Trenutno je idealno vreme za primenu u soji i šećernoj repi, a odlično je rešenje za primenu u jesenjim tretmanima, pogotovo uljane repice. Naime, u našoj zemlji je praksa da se uljana repica seje posle pšenice i ječma. To dovodi do situacije da, u novoj sezoni, ove dve kulture budu problematičan korov u usevu uljane repice, baš u periodu kada su temperature ispod 10 stepeni. U zavisnosti od toga koliki su korovi u trenutku primene i koliko brzo želimo da ih se rešimo, u tretman se ulazi sa dozom od 0,8 do 1 litar po hektaru. Karenca je 30 dana.

PROČITAJTE I...  Prezentacija Dekalb hibrida kukuruza za 2018. godinu

Važna napomena
Oba preparata mogu da se primenjuju u oblačnim uslovima, sat vremena pre ili posle kiše, samo je bitno da je list suv i dobija se 100 posto efekat.

Kompanija Adama

Prethodni tekstLubenica bez semena sve traženija: Mala težina, visok procenat briksa
Sledeći tekstVoćari, iskoristite BESPLATAN alat za nadzor berbe, kontrolu prihoda i troškova

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime