Savremene mašine neophodne za uspešno ratarenje: Kako do njih doći?

0
1336
kombajn-poljoprivredna-mehaniza
Foto: Pixabay

Porodica Kopčanski iz Kucure bavi se poljoprivredom generacijama, a Vladimir i njegov brat ratarenjem na oko 300 hektara oranica. Razgovarali smo sa njima o ovogodišnjim prinosima ratarskih kultura, ali i šta je to važno za opstanak gazdinstva u današnjim uslovima. 

Adama Maganic 1120x180

Ratari Srednje Bačke koriste poslednje dane Miholjskog leta da oberu letinu sa svojih oranica, i nadaju se da im kiša neće odložiti žetvene radove. Iako im vremenske prilike nisu bile naklonjene od početka godine, proizvođači u Kucuri ne očekuju značajniji pad proizvodnje.

Prolećni dani su bili hladni, a onda su u trenutku nicanja biljki, usledile ekstremno visoke temperature koje su nepovoljno uticale na njih, ali su kiše došle u pravi čas.

MPS baneri II

Vladimir Kopčanski, koji važi za jednog od najuspešnijih ratara mlađe generacije u Kucuri, kaže da su im ovog leta pojedine kulture podbacile, ali su, sa druge strane, neke dale rekordne prinose.

Naš domaćin, koji obrađuje oko 300 hektara oranica, ne pamti kada je imao ovako dobar prinos pšenice, oko 9 tona po hektaru. Kada je reč o suncokretu i kukuruzu, imaće manji rod nego prošle godine, dok je soja podbacila, priča nam Vlada negodujući, požnjeli su, kaže, dvostruko manje te uljarice nego prošle godine.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Savremena mehanizacija ključ opstanka gazdinstva

Nemaju razloga za nezadovoljstvo ni kada je reč o otkupnoj ceni, ali se nikada nisu trudili da utiču na njeno formiranje. Njima je, kako ističe Vladimir, u fokusu proizvodnje uvek bilo da u optimalnom roku napune skladišta, a na druge faktore se ne obaziru.

PROČITAJTE I...  Prolećna setva u južnom Banatu: Kako se ratari snalaze

Vladimir i njegov brat, svesni su činjenice da je ulaganje u znanje, nove tehnologije i savremenu poljoprivrednu mehanizaciju, ključ opstanka gazdinstva. Kada uđete u njihovo dvorište, imate utisak kao da ste posetili neki od izložbenih štandova na specijalizovanom sajmu mehanizacije.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO
poljoprivredna mehanizacija
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Zastarele mašine i traktore su obnovili, koji su ih godinama usporavali u svakodnevnom radu, tako da danas raspolažu sa savremenim mašinama. Želja im je bila da, kako ističe Kopčanski, maksimalno automatizuju svoju proizvodnju, jer je do kvalitetne radne snage sve teže doći.

traktor
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Više puta koristili subvencije države

Iako najveći deo dana provode na njivi, Vladimir i njegov brat, nađu vremena i za praćenje konkursa koje objavljuje država, kako bi dodatno unapredili svoju proizvodnju. Spadaju u retke proizvođače u tom kraju koji su zadovoljili i rigorozne kriterijume IPARD programa. Ručne poslove zamenio im je telehender, koji služi kao viljuškar i bager u domaćinstvu, a odobren im je i zahtev za nabavku samohodne prskalice za kukuruz.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Takođe, postoje i povoljni krediti, a treba pratiti i te konkurse. Nedavno je Pokrajinski fond raspisao konkurs za dodelu kredita za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije koji je otvoren do kraja 2021. godine.

PROČITAJTE I...  Zaštita pšenice od bolesti
poljoprivredna mehanizacija1
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Znanje utkano u generacije

Iako su na svom razvojnom putu, proteklih decenija, nailazili i na brojne prepreke, to ih nije obeshrabrilo da nepokolebljivo nastave ka zacrtanom cilju – da postanu domaćinstvo na koje će njihov pokojni deda, sa kojim je Vlada kao desetogodišnjak danonoćno provodio u traktoru na njivi, biti neizmerno ponosan. A samo su na korak od ostvarenja tog cilja, sa osmehom na licu zaključuje naš sagovornik.
Opširnije pogledajte u prilogu.

Adama Forapro 1120x180

Prethodni tekstMali agrobiznis: Sušenje voća unosan posao uz kooperaciju
Sledeći tekstStop rudniku: Poljoprivrednici zaustavili istraživanja na svojim njivama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime