Jesenja sadnja voća bolja od prolećne, a ovako se pravilno obavlja

0
5923

Jesen je idealno vreme za sadnju voća. Struka kaže da je jesenja sadnja voća daleko bolja od one prolećne. Baš tim povodom naša ekipa je posetila jedan rasadnik u selu Vinča kod Topole, gde kod tamošnjih domaćina upravo voćarstvo dominira. Porodica Kačarević ima zaista dugu tradiciju u proizvodnji sadnog materijala, koja datira još od 1926. godine, te se zaista mogu pohvaliti ozbiljnim iskustvom u rasadničarstvu.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

“Pokojni deda Janko je završio srednju poljoprivrednu školu, te je 1926. prvi u ovoj okolini počeo da se bavi proizvodnjom sadnog materijala. Bila je to manja proizvodnja, 4-5 hiljada sadnica, ali je dobio i orden Svetog Save za najbolji zasad šljive. Tako je sve krenulo.” – priča nam Verko.

Tim putem je nastavio i Verkov otac, a tradiciju je nastavio i naš domaćin. Danas je ovo ozbiljan rasadnik koji godišnje proizvede oko 80 hiljada sadnica. Naši domaćini 50% svoje proizvodnje rade po narudžbini, pa smo iskoristili priliku da pitamo i koje su to voćne vrste najtraženije ove sezone?

2022 Custodia 1120x1080

Agrosaveti---jesenja-sadnja-voca---03

“Drugu polovinu radimo shodno tržištu, sami procenjujemo. Ono što jedne godine ide na tržištu, to se sledeće godine sadi. Ali i to se menja iz godine u godinu. Recimo višnja je bila veoma tražena jedno vreme, onda je cena pala, te se sada slabije sadi. Šljiva nam dominira, nju najviše traže, naravno jabuka je uvek tražena, još uvek.” – kaže naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Prodaja ovog voća porasla za 4 puta

Inače, proizvodnja sadnica je sve skuplja i skuplja, a ove godine je tome doprinela i suša, jer je navodnjavanje bilo obimnije, ističe naš sagovornik.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

“Potrošilo se dosta nafte, tri meseca nije bilo kiše. Zatim, radna snaga je poskupela, kao i podloge. Međutim, nismo još uvek korigovali cene, mada ćemo morati u narednom periodu.” – ističe Verko.

Agrosaveti---jesenja-sadnja-voca---02

Bolje saditi voćke na jesen, nego na proleće

Naravno, i naši domaćini savetuju jesenju sadnju, što je danas već svima dobro poznato. Samu sadnju treba uraditi kvalitetno kako bi se sadnice dobro primile. Raznim ispitivanjima stručnjaci su došli do zaključka da je jesenja sadnja voća bolja od prolećne zbog boljeg ukorenjavanja sadnica koje spremnije dočekaju novi vegetacioni period. Oko sadnica posađenih u jesen će zemlja bolje da nalegne na korenski sistem. Fine žilice će imati bolji kontakt sa zemljom i biti spremne da prehranjuju sadnice čim krene vegetacija.

MPS2022 GBaneri

“Bolje je posaditi u novembru nego u decembru, bolje u decembru nego u januaru, bolje u januaru nego u februaru, i tako sve do marta meseca. Ja sam npr. svoje zasade sve sadio po Božiću. Važno je da zemlja nije kaljava jako, da nije minus napolju, da zemlja nije smrznuta. Dakle, čim su vremenski uslovi povoljniji, treba iskoristiti za sadnju.” – dodaje Verko.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja voćnih sadnica u selu Milutovac

Jesenja sadnja voća se obavlja na dubini na kojoj su sadnice bile u rasadniku uz prethodnu pripremu korenovog sistema, skraćivanje žila i prekraćivanje sadnice na željenu visinu. Sadnice se sade u prethodno iskopane jame, čija širina, visina i dubina treba da bude takva da se normalno smesti korenov sistem. Preko žila se stavlja sloj plodne zemlje koja se dobro nagazi. Zatim sloj zgorelog stajnjaka i ponovo zemlja koja se nagazi uz obavezno zalivanje, savetuju naši domaćini.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---jesenja-sadnja-voca---04

Pre sadnje je potrebno uraditi i analizu zemljišta i pripremiti zemljište za sadnju. Pravac pružanja redova treba uskladiti sa položajem parcele, odvođenjem viška vode i erozijom zemljišta.

Naš domaćin savetuje kupce da dobro provere gde će kupiti sadnice. Da one budu sortno i zdravstveno ispravne, kako bi njihova proizvodnja imala stabilan start. U višegodišnjim zasadima greške nisu dozvoljene.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180
Prethodni tekstUvodi se eAgrar za poljoprivredna gazdinstva i isplatu subvencija
Sledeći tekstSmeđa pegavost lista MALINE: Sada se javlja, najviše stradaju izdanci

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime