Prijava za podsticaje novih mašina i opreme do 15. juna

0
826
Agrosaveti---Kverneland-Kultistrip---01

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za agrarna plaćanja, raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u 2020. godini, objavljeno je na sajtu Uprave za agrarna plaćanja.

Adama Maganic 1120x180

“Ono što bih ovom prilikom naglasila, jeste da je rok za podnošenje zahteva do 15. juna. Rok je veoma kratak. Tako da bih ovom prilikom obavestila poljoprivrednike da moraju u tom roku da apliciraju ukoliko žele da dobiju podsticaj za nabavku novih mašina i opreme. Mogu da kažem da je zainteresovanost velika. Sam iznos podsticaja je 50% od vrednosti investicije umanjen za pdv.” – kaže za Agrosavete Mirjana Milošević, savetodavac za agroekonomiju iz PSS Šabac.

Maksimalan iznos koji jedan korisnik može da dobije je 1.500.000 dinara, dodaje naša sagovornica.

Paradajz 1120x180

Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje pokreće se podnošenjem Zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstava za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura u 2020. godini u periodu od 1. do 15. juna 2020. godine preko Pisarnice republičkih organa uprave u Beogradu, ulica Nemanjina broj 22-26, Beograd, ili poštom na adresu: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, Bulevar kralja Aleksandra br. 84, 11050 Beograd.

PROČITAJTE I...  Isplata sredstava za seoski turizam početkom maja

Agrosaveti---ovce---il-de-frans---Ljig---02

PODSTICAJI ZA NABAVKU KVALITENOG PRIPLODNOG MATERIJALA

Podsticaji se odnose na podršku programa za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje. Ona obuhvata nabavku kvalitetnih priplodnih grla goveda, ovaca, koza, svinja, kao i pčelinjih matica.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Iznos podsticaja je 50% od vrednosti investicije. Uz zahtev, dostavlja se račun-otpremnica, dokaz o plaćanju, uverenje o plaćenim poreskim obavezama. Zatim uverenje o zdravstvenom stanju životinje, kao i uverenje o poreklu, odnosno pedigre. Krajnji rok za podnošenje ovih zahteva je 15. oktobar 2020. godine.” – kaže Zoran Belić, savetodavac za agroekonomiju iz PSS Šabac.

PODSTICAJI ZA IZGRADNJU OBJEKATA

Naš sagovornik ističe i podsticaje za izgradnju objekata i opremanje. I tu je iznos podsticaja 50% od ukupne investicije bez pdv-a.

Krompir 1120x180

“Ovde ima dosta papirologije. Mora se poći od dobijanja građevinske dozvole. Onda se sklapa ugovor sa izvođačem radova, on daje građevinsku knjigu, okončanu situaciju, i račun za svoje usluge. Obično nosilac gazdinstva kupuje materijal. Tu je i uverenje o plaćenim porezima, izvod iz katastra, i još dosta toga. Tako da ima puno papirologije, a greške se često dešavaju, pa poljoprivredni proizvođači moraju biti pažljivi. Rok za podnošenje počinje 15. juna, a traje do 15. oktobra.” – objašnjava Belić iz PSS Šabac.

PROČITAJTE I...  Subvencije: Proveravajte redovno eSanduče radi brže isplate sredstava

Što se tiče ostvaraivanja podsticaja kod izgradnje objekata postoje ograničenja u broju samih grla na gazdinstvu. Podsticaje mogu da ostvare proizvođači koji imaju do 19 grla krava, do 99 svinja po turnusu, do 19 tovnih junadi, ili do 149 ovaca, dodaje naš sagovornik. Svi koji prelaze ove limite, upućuju se na IPARD.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstSaopštenje kompanije AZA u vezi sa uvozom meda iz Moldavije
Sledeći tekstOrganska proizvodnja paradajza u selu Ševarice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime