Organska proizvodnja paradajza u selu Ševarice

0
1108
Agrosaveti---organska-proizvodnja-paradajza---03

U selu Ševarice kod Šapca upoznali smo Slavišu Joldića, mladog poljoprivrednika koji se bavi voćarstvom i povrtarstvom. Naša ekipa ga je obišla dan nakon rasađivanja paradajza kojeg će naš domaćin raditi po principima organske proizvodnje. Ono što je najvažnije, reč je o ugovorenoj priči.

Web baner OSR Vertigo 1120x180 V01

“To je seme iz instituta iz Smederevske Palanke SP109 koji je pogodan za organsku proizvodnju. Inicijativa je potekla iz zadruge iz Bogatića, Zekcir. Nama ova priča znači dosta. Mi imamo i sušare, pa ćemo deo sušiti, a deo prodati ugovorenom kupcu, preko zadruge.” – kaže Joldić.

Ugovorena proizvodnja je nešto što priželjkuju mnogi poljoprivredni proizvođači. Kako nam je rekao Slaviša, u takvoj situaciji eliminišete neizvesnost, bar kada je plasman u pitanju.

DIler 1120x180

Agrosaveti---organska-proizvodnja-paradajza---02

“Ja mislim da je čitav proces već zaokružen, tako da je ovo ugovorena proizvodnja paradajza. To dosta znači, jer tada postoji neka računica. Inače, proizvodnja bez toga je uvek nesigurna. Nikada ne znate kako će se završiti, da li ćete prodati to što proizvedete. Ja nemam nekog iskustva u organskoj proizvodnji paradajza. Međutim, ovo sve što inače radim, radim konvencionalno, ali kontrolisano, a to je veoma slično.” – ističe Slaviša.

PROČITAJTE I...  Iz kazana u Svrljigu uskoro organska šljivovica

PROIZVODNJA PUDERA OD VOĆA

Inače, Slaviša je već pokrenuo jednu zanimljivu priču, svoju, tako reći. Naime, on se bavi i voćarstvom. Ima šljive, maline, kupine i trešnje. Ono što je želeo jeste da svojim proizvodima podigne vrednost, te se opredelio za sušenje tog voća.

Aktuelno 1120x185

“Svo to voće sušimo, i od toga pravimo prah. To smo počeli pre godinu dana, pa još usvajamo tu tehnologiju i brendiramo sam proizvod. Cilj nam je da postignemo maksimalan kvalitet koji ta tehnologija može da ponudi.” – kaže Slaviša.

Dakle, naš domaćin je spakovao ukusne pudere od maline, kupine, bundeve koji imaju širok spektar upotrebe. Od proizvodnje kolača, šejkova, sladoleda, muslija, raznih napitaka itd.

Vertigo Spyrale 1120x1080

Agrosaveti---susenje-voca-i-povrca---03

 

“Visok je procenat osušenosti. Znači, da su prahovi pogodni za dalju preradu. Zapravo, proizveli smo puder, prah voćni, povrtni, a njegova upotreba je veoma široka. A biće sve veća i veća.” – dodaje naš sagovornik.

Ono što je dobro, jeste da se u Evropskoj uniji usvaja zakon o zabrani veštačkih boja, te će voćni i povrtni prah sve više dobijati na značaju.

Timac AGRO Tečna đubriva

“Budućnost ovakvih proizvoda je upravo u tome. Vremenom će i kod nas to doći na red. Samo još ne znamo kad. Mi se pripremamo i za izvoz. Ostvarili smo i prve kontakte, ali videćemo još kako će se ova priča razvijati.” – dodaje Joldić.

PROČITAJTE I...  Grad uništio voćnjake u selu Miokovci

Inače, plan našeg domaćina jeste da celopkupnu svoju poljoprivrednu proizvodnju, a to je oko 5 hektara, prebaci na organsku priču. Smatra da je upravo to budućnost i perspektiva manjih proizvođača.

Web baner OSR Vertigo 1120x180 V01

Prethodni tekstPrijava za podsticaje novih mašina i opreme do 15. juna
Sledeći tekstJako nevreme pogodilo Mačvu – oštećeni usevi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime