Odbijeni za subvencije za ovce, zbog tuđe greške

0
2285
Agrosaveti odbijeni za subvencije ovce 04

Nikola i Tijana Stanić iz Melenaca su za Rešenje za subvencije čekali godinu dana. To i ne bi bila neka vest, jer većina ovčara na subvencije i čeka, međutim, u Rešenju koje je stiglo Stanićima, piše da su odbijeni, a obrazloženje ih je šokiralo.

Spyrale Adama 1120x1080

“Posle godinu dana stiže rešenje da se Tijani Stanić odbija zahtev za subvencije za kvalitetne priplodne ovce, jer je utvrđeno da držalac krava nije Dragomir Stanić. Niti su u pitanju krave, niti Dragomir Stanić. Mi ni nemamo krave. Ništa nam nije bilo jasno.” – priča nam Nikola Stanić.

GREŠKE SE DEŠAVAJU, ALI …

Jasno zaista nije nikome i naravno da Stanići žele da razjasne situaciju. Neko je napravio grešku, nepravda je učinjena. Nikola dodaje da je svestan da se greške dešavaju i to nije sporno, ali jeste činjenica da do odgovora ko je pogrešio i kako grešku ispraviti nisu mogli doći. Jedini odgovor na njihova pitanja bio je “imate prava na žalbu”. Međutim, sa žalbama upućenim Upravi za agrarna plaćanja naši domaćini imaju već jedno gorko iskustvo. Naime, na žalbu upućenu 2017. godine, konkretan odgovor još uvek nisu dobili. Poučeni tim iskustvom, Stanići su pokušali kontaktirati nekoga iz Uprave, kako bi se posavetovali, kako ne bi pogrešili u pisanju žalbe. To se ispostavilo kao nemoguća misija.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti odbijeni za subvencije ovce Nikola Stanic 02

“Ja sam zvao, pa poslao mail u kojem kažem da je stiglo rešenje, da ima nelogičnosti, grešaka, pa da nam kažu šta da podnesemo od dokumenata. Prepušteni smo sami sebi. Stigao mi je odgovor vrlo brzo, onako uopšteni, da imamo prava na žalbu. Ja im opet odgovorim da to znam, samo da mi pojasne kako sve to treba da izgleda, šta sve od dokumenata da priložimo, kako ne bismo pogrešili i kako nas zbog neke greške ne bi odbili, jer onda više ne bismo imali pravo na žalbu. Međutim, na sve to, meni stiže isti odgovor, sa istim tekstom o tome da imam pravo na žalbu, samo ovoga puta sa podvučenim rečenicama.” – kaže Nikola.

PROČITAJTE I...  Vlada produžila rok za podnošenje zahteva za dodelu besplatnih ramova za traktore

ISPRED ZGRADE UPRAVE ČEKALI SATIMA, NIKO NIJE HTEO DA IH PRIMI

Iz tog razloga, Stanići su pokušali do odgovora da dođu na drugi način. Jedino što im je preostalo bilo je da odu za Beograd, što su i učinili.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

“Rešio sam da odem za Beograd, jer je u pitanju egzistencija moje porodice, moje poslovanje. Spakovali smo se, žena, troje dece i ja. Stigli smo tamo. Dočekao nas je čovek iz obezbeđenja, kojem sam ukratko objasnio zašto sam došao. On me je saslušao, rekao da sačekam i kroz sat vremena me obavestio da niko neće sići, da me niko neće primiti. Mi smo tu čekali satima. Ja sam bio spreman tu da prenoćim, da tu ostanem danima, da štrajkujem glađu, sve dok me neko ne primi.” – priča nam naš sagovornik.

‚‚GRAĐANIN TREĆEG REDA‚‚

Nakon nekoliko sati provedenih ispred Ministarstva, sa ženom i troje dece, napokon mu je prišla jedna službenica i vrlo ljubazno rekla da im pošalje žalbu na primljeno rešenje. I to je sve. Nikola prihvata činjenicu da se greške dešavaju, ali on je samo želeo da ga neko primi, da sasluša njegov problem, da mu kaže šta tačno da uradi, kako ne bi pogrešio i kako ga ponovo ne bi odbili.

PROČITAJTE I...  Ovčari u problemu: Šta je sa konkursom za nabavku priplodnih grla?

“Osećao sam se kao građanin trećeg reda, osramoćen i ponižen. Nisam hteo da odustanem zbog svoja tri sina, da oni sutra mogu da kažu da su imali oca koji nije odustajao. Mene je nakon objavljivanja na društvenim mrežama, zvalo 14 advokata koji bi da me zastupaju, bez da bilo šta platim. Javio mi se jedan čovek iz Nemačke koji mi je tražio račun da mi uplati novac, ali zaista nema potrebe za tim. Hvala svima. Hvala brojnim poljoprivrednicima koji su mi uputili podršku u vidu lajka, komentara… Svaki seljak u ovoj državi istu muku muči. Proizvodi hranu, a gladan je. Nestvarno mi je da niko ne sme da se bori za svoja prava, da kaže. Ja od tih poruka nemam ništa, ali verujem kada bismo seli u dva-tri autobusa, da bi bilo drugačije.” – smatra Nikola.

Agrosaveti odbijeni za subvencije ovce 03

I MI SMO OSTALI BEZ ODGOVORA UPRAVE ZA AGRARNA PLAĆANJA

U pitanju su subvencije za 40 grla, reč je o sumi od 280 hiljada dinara. Ni taj novac nije glavni problem, već to što Stanići sada ne mogu da prodaju ta grla, a imaju ozbiljnog kupca.

PROČITAJTE I...  Dodeljena bespovratna sredstva za kupovinu 200 seoskih kuća

“Sve je to blokirano, jer ja imam krave, a ne ovce, a vlasnik nije Tijana, već Dragomir, ali da se ne vraćamo na početak, prilično je gorak.” – dodaje Nikola.

Naša redakcija je pozvala i Upravu za agrarna plaćanja, međutim, nakon informacije da ćemo odgovor na pitanja u vezi sa slučajem porodice Stanić dobiti mejlom. Do objavljivanja ovog tekst, odgovor nismo dobili.

Stanići su poslali žalbu, još uvek čekaju odgovor, međutim, razočarani su. Ovo je kap koja je prelila čašu. Čim reše ovaj problem, prodaće sve ovce, uprkos tradiciji dugoj 150 godina, jer kako kažu, država je ozbiljan protivnik.

Prethodni tekstZa vrhunski prinos i kvalitet zrna – Chopin Evolution
Sledeći tekstZaštita maline u početku cvetanja od infekcija i bolesti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime