Objavljeno kada počinje isplata subvencija po hektaru

4
18838
subvencije novac 2
Foto: Pexels

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je rekla da se preko eAgrara do sada prijavilo 267.000 aktivnih poljoprivrednih gazdinstava. Smatra da to pokazuje da nismo digitalno nepismeni i ističe da eAgrar služi tome da prepozna pravog poljoprivrednika i mogućnost prevare svede na minimum. Najavila je i kada će biti isplaćene subvencije po hektaru.

Adama Sultan 1120x180

„Sa današnjim danom, imamo 267.000 prijavljenih aktivnih poljoprivrednih gazdinstava. U međuvremenu smo pustili tri subvencije. Po hektaru smo pustili subvenciju sedmog aprila i do danas imamo preko 136.000 prijavljenih gazdinstava koja su aplicirala za subvenciju“, kažu iz Ministarstva poljoprivrede za RTS i ističu da je puštena i subvenija za mleko za prvi kvartal, za koju se prijavilo oko 100 mlekara i 720 gazdinstava.

„Do sada nismo imali u proseku više od 500 zahteva za mleko, od čega je oko 100 mlekara. To znači da su se poljoprivredna gazdinstva ovaj put skoro pa duplo više prijavila individualno za ovu meru. To govori u prilog tome da će njima biti lakše, da će oni moći brže, operativnije i jednostavnije da dolaze do svojih sredstava“, smatra resorna ministarka.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Inače, u Poljoprivrednim stručnim službama radi preko 700 ljudi, kao i da su u međuvremenu angažovane i jedinice lokalne samouprave.

PROČITAJTE I...  Stižu subvencije za mala poljoprivredna gazdinstva sa avansnom isplatom

Sprečavanje malverzacija

Ranije je bilo 460.000 aktivnih gazdinstava u Trezoru, ali da niko ne pominje da možda 200.000 nisu bili pravi poljoprivrednici i da je pitanje na koji su način do sada dolazili do sredstava objašnjavaju iz Ministarstva razlog smanjenja broja gazdinstava.

BioPlug 728x90px

Isplata

Kako je rečeno, isplata subvencija po hektaru počinje 24. aprila 2023. godine. Prijavljivanje je počelo 7. aprila. Javni poziv za subvenciju mleko se produžava do 25. aprila 2023. godine a novac će biti isplaćen u roku od 7 dana.

Izvor: RTS

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstDragoceni saveti majstora za uzgoj BELOG LUKA
Sledeći tekstVodič za kupovinu rasada: Kako prepoznati zdrave sadnice

4 KOMENTARA

  1. Nekaže ministarka da sad ljudi koji nemaju ličnu kartu sa čipom nemogu da obnove ili podnesu zahtev za registraciju gazdinstva. Večina statijih osoba ima l.k bez čipa.

  2. Ostvarene subvencije ne pripadaju poljoprivrednicima nego su oni dužni ta sredstva da preusmere za dva poreza : porez za poljoprivredno zemljište lokalnim samoupravama i repubički porez za odvodnjavanje , posle ovih uplata skoro ništa im ne ostaje . Nekada pre 2015. postojao je samo jedan porez republički i subvencije su bile mnogo veće .

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime