Ispravno mešanje preparata za zaštitu bilja i priprema tank-miksa

0
1085
prskanje vocnjak
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Primena pesticida traži veliku odgovornost od poljoprivrednika. Pre odluke o kombinaciji više preparata za zaštitu bilja obavezno je pročitati uputstvo u kome se nalaze i informacije o mogućnostima mešanja. Međutim, šta ako u uputstvu ne možemo da nađemo informaciju o kompatibilnosti sa drugim sredstvima za zaštitu bilja? 

Sve je češća potreba da se odjednom primeni više pesticida, jer se na taj način suzbija više štetnih organizama, bez obzira da li se radi o ratarstvu, voćarstvu ili povrtarstvu. Ukoliko u uputstvu određenog pesticida ne piše sa kojim se preparatima ne sme mešati, treba uraditi test kompatibilnosti.

Test kompatibilnosti

On se sprovodi tako što se staklena tegla napuni do pola vodom. Zatim se doda ista količina preparata koje planirate da pomešate, jedan po jedan. Prvo se dodaju čvrste, pa tečne komponente. Tegla se protrese i ostavi da odstoji 10-15 minuta. Ukoliko je došlo do bilo kakve fizičke promene kao što su: odvajanje slojeva, taloženje, zagrevanje, preterano penušanje – preparati nisu kompatiblni i ne smeju se koristi zajedno.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita DUNJE od najdestruktivnijeg oboljenja
prskanje pesticidi njiva
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Priprema tank-miksa

Stručnjaci iz kompanije Galenika-Fitofarmacija podelili su savet za pripremanje tank-miksa, više različitih tipova formulacija pesticida i folijarnih đubriva.
Radi se po sledećem redosledu:

  • U manjoj količini vode (u posudi manje zapremine) dobro se izmešaju kvašljivi praškovi – WP ili vododisperzibilne granule – WG i nakon toga se dodaju u prskalicu, prethodno napunjenu do 1/3 vodom, uz stalno mešanje.
  • Zatim se u prskalicu dodaju koncentrovane suspenzije – SC, takođe prethodno pripremljene u manjoj količini vode i mešaju se zajedno.
  • Potom se dodaju koncentrati za emulziju – EC, uz neprekidno mešanje.
  • Za njima se dodaju pesticidi formulisani kao koncentrovani rastvori – SL.
  • Folijarna hraniva se dodaju na kraju.
  • Dopuniti rezervoar potrebnom količinom vode.

Ako se upotrebljava voda koja je baznog karaktera onda se folijarna hraniva dodaju na početku, dok se svi ostali tipovi formulacija dodaju po gore navedenom redosledu.

Obavezno koristiti zaštitnu opremu: masku, rukavice, zaštitno odelo.
Poželjno je rastvor praviti napolju, a pripremljenu smešu pesticida potrošiti u što kraćem vremenskom periodu, pridržavajući se svih propisa.

Prethodni tekstPočela žetva pšenice i uljane repice – kakvi su prinosi?
Sledeći tekstMiholjski susreti sela od 1. jula

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime