Počela žetva pšenice i uljane repice – kakvi su prinosi?

0
414
psenica zetva psenice
Foto: Pixabay

Na parcelama koje su zasejane ranijim sortama počela je žetva pšenice i uljane repice, kao i na parcelama gde su usevi usled nedostatka vlage i slabijih agrotehničkih mera prerano sazreli.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Kako navodi predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić, prinosi pšenice na njivama gde je bilo manje padavina i gde je primenjeno manje agrotehničkih mera i odgovarajućeg mineralnog đubriva su oko dve tone po hektaru, pa čak i manje.

Što se tiče uljane repice u južnom Banatu, ni tu slika nije ružičasta. U odnosu na prošlu godinu, kada su bili oko 4 tone po hektaru, sada su oko 2,5 tone. Jakšić kaže da će prinosi te poljoprivredne kulture u centralnoj Srbiji biti još slabiji.

ExelGrow Adama 1120x180

Stručnjak za strna žita Miroslav Malešević kaže da je počela žetva i semenske i merkantilne pšenice i da će rod biti manji za oko 30 odsto u odnosu na višegodišnji.

Obavezno izmerite vlagu pšenice

Malešević je upozorio proizvođače da izmere vlagu pšenice, koja zbog visokih temperatura ubrzano sazreva, a kada vlaga padne ispod optimalne, tada su veći lomljivost zrna i gubici. „Žetva treba da počne kada vlažnost zrna padne ispod 15 odsto, a sada je na pojedinim njivama suša izazvala prinudno zrenje i pad vlage na 11-12 odsto zbog čega će se pri žetvi zrno više lomiti i biće veći gubici“, rekao je Malešević.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

U Rači i Batočini prinosi prepolovljeni

Presednik udruženja Šumadijska polja Bojan Nikolić rekao je da su prinosi pšenice u Rači i Batočini u odnosu na prošlogodišnje skoro prepolovljeni, iako su primenjene sve agrotehničke mere i sredstva zaštite.

PROČITAJTE I...  Drastično povećanje površina pod ULJANOM REPICOM: Dobra zarada ili niska ulaganja?

„Prinosi pšenice na prvim njivama su od 2,5 do 3,5 tone po hektaru iako su usevi maksimalno prihranjeni i zaštićeni od štetočina i bolesti. Prošle godine rod je iznosio od 4,5 do šest tona, što znači da je, zbog suše i grada skoro prepolovljen“, rekao je Nikolić.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Izvor: N1/ Beta

Prethodni tekstPrasad skuplja na stočnoj pijaci u Čačku, a jeftinija u Leskovcu
Sledeći tekstIspravno mešanje preparata za zaštitu bilja i priprema tank-miksa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime