Najlepša je moja njiva – Ratarstvo

0
1262
Agrosaveti---Adama---Slobodan-Botoski---Najlepsa-je-moja-njiva---nagradjena-fotografija

Adama Srbija pokrenula je ove godine konkurs Najlepša je moja njiva. Fotografije najlepših njiva bile su nagrađene proizvodima kompanije Adama.

Tokom obilaska nagrađenih uvideli smo da je puno mladih poljoprivrednika koji su se odazvali na ovaj konkurs. Nekima je hobi pomogao da postanu nagrađeni. Takva je priča Slobodana Botoša iz Kaća.

Mladi poljoprivrednik koji lagano nasleđuje gazdinstvo svoga oca i dede uklopio je ljubav prema zemlji i dronovima. Naime, Slobodan je veliki zaljubljenik u dronove i moderne tehnologije. Kada je kupio svoj novi dron, porodica ga je zadirkivala kako se ta investicija neće isplatiti. Slobodan je poslao nekoliko fotografija svojih useva i postao jedan od nagrađenih na konkursu Najlepša je moja njiva.

Adama Sultan 1120x180

„Imamo oko dvadeset jutara zemlje. Imamo kukuruz, soju i pšenicu. Imamo i jutro lešnika, jedno jutro oraha, oko 5 jutara kajsija“, objašnjava Slobodan obimnu proizvodnju svoje porodice.

Agrosaveti---Adama---Slobodan-Botoski---Najlepsa-je-moja-njiva-02

Kao i na svim dobrim gazdinstvima i na ovom je napravljen raspored rada. Za ratarske kulture zadužen je stric, dok je Slobodan više u voćarstvu. Iskustva koja je stric preneo na Slobodana su da posle dugogodišnjeg korišćenja preparata kompanije Adama, neće menjati dobitnu kombinaciju.

PROČITAJTE I...  Razmena semenske za merkantilnu pšenicu

Preporukom do uspeha

Na preporuku druga, Slobodan se prijavio na konkurs i poslao fotografije.

„Video sam na facebook stranici, Adama Srbija, i tamo sam poslao slike. Prijava je bila jako jednostavna u svega par koraka. Potom sam i počeo da pratim Adama Srbija facebook stranicu. Poslao sam i drugarima koji se bave poljoprivredom“, objašnjava svoje iskustvo Slobodan.

Kao predstavnik podmlatka i svoje porodice, ali i poljoprivrednika u Srbiji, Slobodan je mišljenja da bez moderne tehnologije nema napretka.

„Treba pratiti tehnologiju jer se mnogo kvalitetnije može odraditi posao na njivi. Treba ulagati u to svakako, jer se sigurno isplati“, ističe Slobodan.

Agrosaveti---Adama---Slobodan-Botoski---Najlepsa-je-moja-njiva-01

Informacije kojima raspolažemo postale su osnova uspešnosti. Kroz moderne vidove komunikacija, facebook, web sajtove i slično, mladi poljoprivrednici dolaze do informacija brže.

„Preko interneta, možete brže i lakše da dođete do informacija o tome kakva su tuđa iskustva. I ja ako imamo dobre prinose, podeliću sa nekim kako sam to postigao, tako i drugi“, objašnjava Slobodan.

Iskustva kolega iz inostransva mogu biti neprocenjiva, ali je praksa ono što poljoprivrednici najviše cene.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje korova u usevu soje – RITMIX PLUS

„Ja verujem da ćemo nastaviti saradnju sa kompanijom Adama, objašnjava Slobodan i planira da i u voćarsku proizvodnju uvrsti neke preparate iz palete proizvoda kompanije Adama.

Prethodni tekstOrganska proizvodnja lešnika
Sledeći tekstObaveštenje o kupovini merkantilnog kukuruza

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime