Pravovremena i efikasna zaštita od POLEGANJA RASADA

0
3973
galenika rasad
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Poleganje rasada je bolest koja uzrokuje najveće štete u proizvodnji rasada povrtarskih kultura. Prouzrokovači bolesti su gljivice iz roda Phytium spp, a naziv poleganje rasada proizilazi iz toga što krajnji simptom jesu polegle biljke koje propadaju. Gajene biljke su najosetljivije u fazi nicanja, te je zbog toga potrebno krenuti sa zaštitom rasada od samog početka proizvodnje.

Pomenuti patogen napada veoma širok spektar biljnih vrsta i razmnožava se u zemljištu na organskoj materiji. Nakon utvrđivanja prisutnosti, patogen se može javljati u zemljištu dugi niz godina.

Ukoliko je prouzrokovač bolesti prisutan u zemljištu, uz optimalne uslove, vrlo brzo dolazi do infekcije, a nakon toga i propadanja biljaka po njihovom nicanju. Početni simptomi, koji se mogu videti na već izniklim biljkama, nalaze se na stabaocetu istih, najčešće uz samu površinu supstrata ili zemljišta. Zaraženi deo stabla je uvek tanji od zdravog dela, stoga dolazi do poleganja gajenih biljaka. Pojedine biljke ili više njih mogu da stradaju ne gubeći normalan izgled. Na obolelim delovima biljaka primećuju se beličasti končići koji se protežu i na površini supstrata ili zemljišta.

PROČITAJTE I...  LG pšenica-čista petica!

Kako suzbiti prouzrokovače i sprečiti poleganja rasada?

U strategiji za zaštitu rasada od ove bolesti potrebno je primeniti sledeće mere:
– Obezbediti dobru provetrenost biljaka,
– Izbegavati obilna zalivanja rasada,
– Pravovremena upotreba fungicida za suzbijanje patogena.

galenika rasad 1
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Kao mera zaštite, pored pravilnog zalivanja i dobre provetrenosti, preporuka stručnjaka kompanije Galenika-Fitofarmacija je primena preparata BALB 0,2% neposredno posle nicanja, pre rasađivanja i nakon rasađivanja.

galenika pylon 1120x85

BALB je sistemični fungicid, koristi se za suzbijanje prouzrokovača plamenjače i poleganja rasada. Primenjuje se u početnim fazama razvoja odmah nakon nicanja biljaka, zalivanjem rasada.

Koncentracija primene je 0,2% odnosno 20 ml/10 l vode i takvim rastvorom se zaliva površina od 6-8 m².

BALB ne treba primenjivati u proizvodnji ljutih papričica i sorti paprike kratke vegetacije. Primeniti ga u registrovanim kulturama.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Galenika-Fitofarmacija

Prethodni tekstTOV JUNADI, gde TELAD jedu NAJSKUPLJU HRANU u istoriji TOVA
Sledeći tekstNovi protest poljoprivrednika u četvrtak: Vlada Srbije ignoriše zahteve

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime