Bolest poleganje rasada

0
626
01

Poleganje rasada izaziva veliku ekonomsku štetu proizvođačima povrća jer dovodi do njegovog propadanja. Predstavlja opasnost za veliki broj povrtarskih vrsta i razmnožava se u zemljištu u organskoj materiji. Uzročnici bolesti su gljivice iz roda Phytium spp, a njihovom razvoju pogoduju zemljišni uslovi koji odgovaraju i razvitku gajenih kultura.

Ukoliko je prouzrokovač bolesti prisutan u zemljištu uz optimalne uslove vrlo brzo dolazi do infekcije, a nakon toga i propadanja biljaka po formiranju klice. Zbog toga je važno na vreme misliti o sprečavanju ove bolesti.

Početni simptomi vidljivi na stabaocetu biljaka

Procena prisutnosti ovog prouzrokovača bolesti se mora uzeti u obzir u svim zemljštima, a obavezno na mestima gde se rasad proizvodi više godina.

Optimalna temperatura i zemljišna vlaga su uslov za ostvarivanje infekcije gajenih biljaka, kao i njihova velika gustina i slabo provetravanje. Širenju patogena u velikoj meri odgovara obilno zalivanje.

Agrosaveti Galenika fitofarmacija poleganje rasada 02

Početni simptomi, koji se mogu videti na već izniklim biljkama se nalaze na stabaocetu istih, blizu supstrata ili zemljišta. Javljaju su u vidu vodenastih pega koje se povećavaju i šire na prizemnom delu stabla. Zaraženi deo stabla je uvek tanji od zdravog dela, pa biljke poležu i zbog toga je ova bolest poznata pod nazivom „poleganje rasada“.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje korova, bolesti i insekata u usevu pšenice i ječma

Na obolelim delovima biljaka primećuju se beličasti končići koji se protežu i na površini zemljišta. Iz obolelih biljaka zaraza se brzo širi na zdrave, tako da može doći do potpunog propadanja rasada. Simptomi na starijim biljkama se manifestuju u vidu pega i nekroze na donjem delu stabla, smanjenog porasta, žutila i opadanja prinosa.

Biljke u trenucima početne infekcije mogu da izgledaju potpuno normalno, čak i kada polegnu kratak period ne gube normalan izgled listova, a nakon toga vrlo brzo dolazi do odumiranja.

Kako suzbiti prouzrokovače i sprečiti poleganja rasada?

U strategiji za zaštitu rasada od ove bolesti potrebno je primeniti sledeće mere:

  • Obezbediti lakša i ocedita zemljišta da ne bi došlo do zadržavanja vode na pojedinim mestima
  • Sadnju ili setvu obavljati kada je najavljeno vedro i toplo vreme narednih 7-10 dana
  • Pravovremena upotreba fungicida za suzbijanje patogena

Agrosaveti Galenika fitofarmacija poleganje rasada 03Kao mera zaštite, pored pravilnog zalivanja i dobre provetrenosti, naša preporuka je primena preparata BALB 0,2% neposredno posle nicanja, pre rasađivanja i nakon rasađivanja.

BALB je sistemični fungicid, koristi se za suzbijanje prouzrokovača plamenjače i poleganja rasada. Primenjuje se u početnim fazama razvoja odmah nakon nicanja biljaka, zalivanjem rasada.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u selu Jelenča

Koncentracija primene je 0,2% odnosno 20 ml/10 l vode i takvim rastvorom se zaliva površina od 6-8 m².

BALB ne treba primenjivati u proizvodnji ljutih papričica i sorti paprike kratke vegetacije.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime