Suzbijanje tripsa u plastenicima

0
2296
tripsi na paprici
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Tripsi su široko rasprostranjene štetočine u povrću, a među njima najznačajnije su duvanov trips (Thrips tabaci) i cvetni trips (Frankliniella occidentalis). U nastavku možete pročitate preporuke za njihovo efikasno suzbijanje.

Važno je napomenuti da je cvetni trips vektor virusa bronzavosti paradajza TSWV koji nanosi štete većem broju gajenih biljaka pre svega paradajzu i paprici. Otežavajuća okolnost u suzbijanju cvetnog tripsa je što ženka pri polaganju jaja legalicom zaseče cvetnu ložu, pa jaja budu skrivena od spoljnih uticaja spoljne sredine, pa i od insekticida. Zbog toga je važno da se prilikom tretmana što više pokrije biljna masa. Pored indirektnih šteta koje pravi kao prenosilac virusa, direktne štete nanosi tako što se hrani polenom i cvetom i smanjuje broj formiranih plodova.

Kako ne bi došlo do šteta koje prouzrokuju tripsi, Galenika-Fitofarmacija preporučuje primenu preparata Furioso sa primenom u zasadu paradajza u dozi 0,75-1 lit/ha, sa kojim se veoma uspešno suzbijaju mlađi razvojni stadijumi tripsa.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Pored preparata Furioso, u asortimanu Galenika-Fitofarmacije od ove godine je i novi biopesticid Limocide koji se može koristiti za suzbijanje tripsa u dozi 2-4 l/ha.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita PAPRIKE od pegavosti lista paprike i lisnih vaši

Pre upotrebe preparata obavezno pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Galenika-Fitofarmacija

Prethodni tekstVojvodina: Otvoren konkurs za subvencije za prerađivače voća i povrća
Sledeći tekstProizvodnja SOKA od SPELTE, bombe zdravlja za narušeni imuni sistem

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime