MAX 51- maksimalna zaštita za čist usev soje

0
451
Agrosaveti---Agromarket---Max-51---04

Poslednjih godina se sve češće srećemo sa pojavom rezistentnosti korova na herbicide. Zašto je to tako? Jer smo se svi zajedno uverili u to da su se pojedini korovi ranije suzbijali određenim herbicidima, a posle izvesnog vremenskog perioda primene ti isti herbicidi na njih više ne deluju. Rezistentnost se razvija godinama. Rezistentan korov ne mogu da suzbiju čak ni desetostruko povećane doze.

Rezistentnost je nešto o čemu definitivno moramo da razmišljamo i kod izbora herbicida u soji. Najintenzivniji regioni u gajenju soje su i najviše pogođeni ovim problemom. Kod njih je izbor herbicida ključan za suzbijanje korova. Posebno veliki izazov predstavlja suzbijanje ambrozije i štira u soji. Bilo nam je potrebno novo, pouzdano rešenje u borbi protiv najpre ambrozije i štira, ali i drugih korova na koje su pojedini herbicidi ispoljili rezistentnost.

Kao prvi korak u borbi protiv rezistentnosti, Agromarket je registrovao preparat koji se primenjuje posle setve, a pre nicanja soje- Max 51, na bazi aktivne materije flumioksazin, NA KOJU NIGDE U SVETU NIJE UTVRĐENA REZISTENTNOST!

PROČITAJTE I...  Viktorija grupa odredila konačnu cenu soje

Agrosaveti---Agromarket---Max-51---01

Količina primene koja je preporuka stručne službe Agromarketa jeste Max 51 120 g/ha + Mont 960 EC 1,2 l/ha. Preparat Mont 960 EC (S-metolahlor 960 g/l) dodajemo zbog odlične sinergije ova dva preparata, koja rezultira delovanjem na sve širokolisne i jednogodišnje uskolisne korove. Ova količina primene je pokazala odličnu efikasnost na sve najvažnije korove koje nalazimo u usevu soje, poput ambrozije, štira, pepeljuge, kerećeg grožđa, tatule, gorušice, hibiskusa

Agrosaveti - Agromarket - Max 51 - 02

Ono što razlikuje ovaj preparat od drugih herbicida za primenu posle setve a pre nicanja jeste da Max 51 sprečava nicanje i čička i abutilona, koji se kao krupnosemeni korovi slabije suzbijaju primenom zemljišnih herbicida. Oni niču i iz dubljih slojeva zemljišta i na njih zemljišni herbicidi (osim Max-51) nemaju zadovoljavajuću efikasnost čak i u uslovima optimalnih količina padavina posle primene preparata.

ZAŠTO IZABRATI BAŠ MAX-51?

  • Preparat Max 51 formira herbicidni film na površini zemljišta koji drži preko 30 dana i tako sprečava korove da niknu.

Agrosaveti - Agromarket - Max 51 - 03

  • Izuzetno je selektivan na usev soje. Ne oštećuje biljke soje prilikom nicanja i nema fitotoksije, čak ni pri ekstremnim količinama padavina.
  • Max-51 se smatra praktično neisparljivim, tj. ne gubi se isparavanjem sa površine zemlje.
  • Karakteriše ga slabo ispiranje. Preparat se zadržava u površinskom sloju zemljišta i tako u dugom vremenskom periodu sprečava nicanje korova.
  • Još jedna veoma bitna prednost ovog preparata jeste ta da ukoliko su proizvođači spremili njivu neko vreme pre setve i korovi se nalaze na parceli već u vreme primene preparata, preparat Max 51 će rešiti sve korove koji su nikli u tom periodu, bez dodavanja totala. Max 51 ima veoma jako kontaktno delovanje. Deluje izuzetno brzo. Pokazuje efekat spaljivanja korova i sušeći ponikle korove u roku od jednog do dva dana.
PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja u Bačkoj Palanci

O efikasnosti ovog preparata govore brojni ogledi, zaštitari i proizvođači koji su koristili Max 51 i uverili se u njegovu efikasnost. Više informacija o ovom preparatu možete dobiti OVDE.

Ukoliko iz nekog razloga nije urađen zemljišni tretman u soji ili je u pitanju korekcija u postu, Agromarket ima u ponudi kompletnu paletu preparata na bazi najvažnijih aktivnih materija za suzbijanje širokolisnih korova u soji. Tu spadaju preparati Ikarus, Soyasan, Bentamark, Dynox, Symphony, Harmony 75 WG. Osim toga, paleta kompanije Agromarket je velika i kad su uskolisni korovi u pitanju. Kletox, Kletox Extra (duplo više aktivne materije – duplo manja doza primene), Floyd i Targa Super.

dipl.inž. Danijela Radujkov

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime