Povrtari i vikend karantin: Šta će biti sa robom?

0
1149
Agrosaveti---povrtari---salata---02

Već smo pisali o problemu koji povrtari imaju zbog zatvaranja pijaca, a dodatna zabrana kretanja od petka popodne pa sve do ponedeljaka do 5 časova ujutru, dodatno će oštetiti ionako poljuljanu proizvodnju ranog povrća.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

MARKETI OTKAZALI PORUČENO

Porodica Vozar iz Kisača, svima dobro poznata po proizvodnji organskog povrća, je već danas imala konkretan problem zbog najave karantina koja stupa na snagu u petak popodne.

“Čim su potvrdili ovu zabranu kretanja za vikend, nama je mega market sa kojim sarađujemo rekao da im danas ne donosimo ništa. To sve ide na moju štetu. Ako im u petak dostavimo robu, to neće stići prodati, to će sve propasti. Zato su nam javili da ne dovozimo ništa. Nema šetnje za vikend, nema kupovine. Osim toga, pojedini artikli se ne mogu čuvati. Luk, na primer, on duže od 3 dana ne može stajati, salata još manje. To je propast.” – kaže Vladimir Vozar.

Kalif i Mistral 1120x180

U problemu su i manji povrtari. Naime, porodica Srdanov iz Srbobrana bavi se plasteničkom proizvodnjom povrća i pijace su im osnovno tržište. Sada, kada su i pijace i kvantaši zatvoreni, Srdanovi su se snalazi kako su znali i umeli, a produženi policijski čas doneće dodatne nevolje.

PROČITAJTE I...  Koji je najbolji MALČ ZA PARADAJZ?

Agrosaveti - Organsko povrtarstvo u selu Gložan 03

“Mi od pijace živimo. Od tezgi i kvantaša. Sada toga nema. Već smo bacili gomilu salate i luka. Pokušavamo da bar nešto prodamo od kuće, ili da odnesemo ljudima na adresu, ali to je manji deo. Za vikend nam niko neće smeti doći, jer će na snazi biti zabrana kretanja. Teško je jako. Poješće kokoške i svinje.” – kaže Biljana Srdanov iz Srbobrana.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Pijace su važne i većim proizvođačima. Kako nam je rekao Vladimir Vozar iz Kisača, izostanak pijaca je direktan udar na kalkulacije u svakoj proizvodnji.

“Mi smo imali nekoliko razrađenih tezgi na pijacama i to nam je bilo za plate radnika. Ono što dajemo marketima se koristi za nova ulaganja u proizvodnju, ili za kredite, za život i tako u krug. Sada pijace nemamo, a svaki dan imamo potrebu za 10-ak radnika. U organskoj proizvodnji veći deo stvari se radi ručno.” – kaže Vladimir Vozar iz Kisača.

MPS2022 GBaneri

RADIJE BISMO BILI NA NJIVI, A NE U KOMBIJU

Kako bi nadomestili štetu zbog nedostatka pijačne prodaje, Vozari svoje povrće dostavljaju direktno na adrese kupaca. Takav korak je sa sobom doneo dodatne troškove. Ono što je najveća mana u toj priči, jeste to što umesto da vreme troše na rad u polju, oni su prinuđeni da dobar deo dana potroše na dostavu.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja u Radičeviću: Naučite iz iskustva drugih

Agrosaveti---Plastenicka-proizvodnja-povrca---01

“Reč je o našim stalnim mušterijama, a oko 80% njih su stariji ljudi. Nisam čak mogao ni cene da podignem zbog troškova dostave, jer mi to nekako nije bilo u redu. Ali ni to nije važno. Najgore od svega je to što ja trošim svoje vreme na dostavljanje robe. Telefoni non-stop zvone, ljudi naručuju. Na to ne mogu da se žalim, ali ovaj način poslovanja nam ne odgovara zbog velikog posla koji imamo sada na polju. Moraju se obići parcele, proveriti ima li buvača, treba štititi, treba pleviti, kopati, a mi se vozamo po gradu. Verujte da je teško tako raditi.” – ističe Vozar.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Nadaju se povrtari da će se vanredno stanje što pre okončati, u suprotnom njihova muka postaje još veća, kaže Biljana Srdanov iz Srbobrana.

“Ja salatu i luk moram skloniti, prodala, ili ne. Paprika mora u zemlju, kao i paradajz. Ako se ova vanredna situacija oduži, pa se problem sa prodajom prenese i na tu proizvodnju, ja zaista ne znam šta ćemo. Ko će tu štetu nama nadoknaditi?”– pita se Biljana.

2022 Custodia 1120x1080

Agrosaveti - Organska poljoprivreda Teočin 04

POČINJE BERBA KRASTAVACA IZ PLASTENIKA

To se pita i Danica Đuđić takođe iz Srbobrana, koja za dva-tri dana započinje berbu krastavaca.

PROČITAJTE I...  Zaštita povrtarskih kultura od zemljišnih štetočina (žičnjaka)

“Mi moramo krenuti sa berbom za nekoliko dana, ne znam kako ćemo prodavati sada kada pijaca nema. Možda nekim piljarnicama, ali po kojoj ceni? Njihovi uslovi su daleko lošiji, nego kada mi izađemo na naše tezge. A znate da je proizvodnja ranog krastavca veoma skupa. Reč je o proizvodnji u grejanom prostoru, to su ozbiljni troškovi. Ne znam šta ćemo. Najveći problem nam je uvek bio uvoz iz Albanije, sada još i vanredno stanje, te prosto ne znam kako ćemo se izboriti sa ta dva problema.” – ističe Danica.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180
Prethodni tekstMAX 51- maksimalna zaštita za čist usev soje
Sledeći tekstFarma koza u Mladenovu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime