Prihrana uljane repice

0
284
Agromarket - Fitofert - Speed Canola - uljana repica - prolecna prihrana 01

Uljana repica se nalazi u fazi razvoja cvetnih pupoljaka. Cvetni pupoljci se javljaju prvo na glavnom stablu, zatim na granama prvog, drugog i trećeg reda. U ovoj fazi potrebno je obaviti i drugu prihranu uljane repice. Po mogućnosti koristiti kombinaciju sumpora i bora. Značaj sumpora ogleda se u sintezi ulja i hlorofila, a značajan je i sa aspekta povećanja tolerantnosti biljaka na stresne uslove. Pored sumpora, uljana repica ima značajne potrebe i za borom, koji je potreban za fenofaze cvetanja i oplodnje.

Agromarket - Fitofert - Speed Canola - uljana repica - prolecna prihrana 02

Ovo je savršen trenutak upravo za prihranu uljane repice sa preparatom Fitofert Speed Canola. Ovaj preparat iz grupe folijarnih biostimulativnih đubriva je posebno formulisan tako da sadrži sve neophodne mikro i makro elemente bitne za pravilan rast i razvoj uljane repice. Pored toga, sadrži i aminokiseline dobijene iz ekstrakta algi i druge bioaktivne komponente. One pomažu u jačanju otpornosti biljaka i boljoj stimulaciji rasta i razvića. Kako smo već napomenuli, zbog izrazitih potreba uljane repice za sumporom, ovaj preparat u svom sastavu sadrzi 50% elementarnog sumpora. Pored sumpora, značajnu ulogu u cvetanju, oplodnji i nalivanju zrna ,,igra” bor. Fitofert Speed Canola sadrži i 0,2% bora i 0,2% mangana. Količina primene je 2-3 l/ha, u zavisnosti od količine vode koja se koristi pri tretmanima.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje korova u uljanoj repici

Agromarket - Fitofert - Speed Canola - uljana repica - prolecna prihrana 03

U ovom periodu se javlja i opasnost od repičinog sjajnika. On izaziva najveće štete na uljanoj repici hraneći se pupoljcima, nakon čega se oni suše. Preporuka je da se uz tretmane za zaštitu uljane repice od insekata, koristi i preparat Fitofert Speed Canola radi poboljšanja kondicije useva. Preparati su kompatibilni i mogu se mešati.

Dipl. Ing. Milan Kusalo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime