Zaštita suncokreta od korova

0
915
Agrosaveti---Adama---suncokret---Racer---Agil---Leopard---Diler---korovi-03

Na početku smo nove proizvodne sezone u poljoprivredi i pred nama su kao i uvek različiti izazovi. U toku je setva suncokreta i istovremeno moramo razmišljati kako zaštititi usev od korovskih biljaka. Pored izbora hibrida treba obratiti pažnju na sprovođenje svih agrotehničkih mera, a posebno na zaštitu od korova. Usevu suncokreta je najvažnije pružiti zaštitu od korova u početnim fazama rasta i razvoja kako bi se suncokret razvijao bez konkurencije korovskih biljaka. Jedino tako možemo očekivati visoke prinose.

Adama Asorbital 1120x180

Klasični hibridi suncokreta

Ukoliko ste se opredelili za setvu klasičnih hibrida suncokreta važno je primeniti preparate za suzbijanje širokolisnih korova posle setve a pre nicanja. U klasičnim hibridima suncokreta, posle nicanja imamo veoma sužen izbor efikasnih herbicida.

Imajući to u vidu, stručni tim kompanije ADAMA preporučuje herbicid Racer®.

Racer® je selektivni herbicid. Primenjuje se za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova. Sadrži aktivnu materiju fluorhloridon (250 g/l) koja efikasno deluje folijarno na već iznikle korove. Preko površine zemljišta sprečava korovske biljke da niknu, a izuzetno je selektivan na biljku suncokreta.

PROČITAJTE I...  Ranija ili kasnija setva kukuruza i suncokreta i rizici

Agrosaveti---Adama---suncokret---Racer---Agil---Leopard---Diler---korovi-02

Na ovaj način obezbeđujemo usevu suncokreta dobar start bez konkurencije korovskih biljaka.

Adama Tomigan XL 1120x180

Herbicid Racer® možemo primeniti u svim hibridima suncokreta posle setve, a pre nicanja u količini od 2 – 4 lit/ha. Količina primene zavisi od tipa zemljišta. Na lakšim i ocednijim zemljištima koristimo niže doze dok na težim i zemljištima sa većim sadržajem humusa primenjujemo veće doze.

Velika prednost ovog preparata je što u periodu sa obilnim padavinama i niskim temperaturama nema fitotoksično dejstvo na suncokret.

Racer® u suncokretu predstavlja jedan od najboljih izbora za suzbijanje ambrozije.

IMI hibridi suncokreta

Površine pod IMI hibridima suncokreta u našoj zemlji beleže rast iz godine u godinu. Za suzbijanje širokolisnih korova u IMI hibridima proizvođači koriste preparate na bazi aktivne materije imazamoks. Herbicid Saltus sadrži duplu dozu, odnosno 80 g/l aktivne materije imazamoks. Pruža proizvođačima fleksibilnost primene, praktično ne obazirući se na porast suncokreta, već isključivo prateći porast korova.

Agrosaveti---Adama---suncokret---Racer---Agil---Leopard---Diler---korovi

Bezbedno se može primeniti od faze nicanja pa sve do faze trećeg para pravih listova. Sa maksimalnom dozom primene od 0,6 lit/ha uspešno suzbija sve širokolisne korove održavajući parcelu čistom do žetve.

PROČITAJTE I...  Nezadovoljstvo ratara niskom otkupnom cenom suncokreta

Uskolisne korove u usevu suncokreta najbolje je tretirati kada su u fazi 3 – 5 listova ili kada su visine 20-30 cm. U cilju suzbijanja uskolisnih korova, kompanija ADAMA preporučuje tri izuzetno moćna graminicida : Agil®, Leopard® i Diler®.

Doze i primenu preparata za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih korova kao i višegodišnjih rizomskih korova možete detaljnije proučiti klikom na link:

Za dodatne savete u primeni i raspoloživost proizvoda u vašoj poljoprivrednoj apoteci obratite se našem stručnom timu http://bit.ly/ADAMAkontakt

Adama Soratel 1120x1080
Prethodni tekstPrihrana uljane repice
Sledeći tekstAktuelno: 30.000 tona kukuruza u razmeni za junad

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime