Samo kvalitetno pripremljeno seme ima šanse za zdravu biljku pšenice

0
818
Agrosaveti---Bayer---zastita-semena---psenica-i-jecam---03

Samo kvalitetno pripremljeno seme ima šansu da da zdravu biljku.

Sve počinje od semena. To je izbor koji nam definiše proizvodnju pre nego što i počnemo. Šta je to što moramo da znamo pre nego što napravimo taj izbor? Eventualne greške koje napravimo prilikom izboranekvalitetnog setvenog materijala, pripreme i setve se teško kasnije mogu ispraviti.

Kako u praksi izgleda i šta pokazuje loša priprema i neadekvatna setva, možete videti na ovim fotografijama. To su jednostavne agrotehničke mere na koje možemo da utičemo i sa malim izmenama popravimo naše šanse za dobar start pšenice i ječma.

Agrosaveti---Bayer---zastita-semena---psenica-i-jecam---01

Kao što smo ranije napomenuli, od presudnog značaja za uspeh dalje proizvodnje je postizanje 500-700 klasova po metru kvadratnom. Međutim, kako doći do toga? Šta nam je neophodno za dobar start proizvodnje?

Pre svega kvalitetan semenski materijal i dobra zaštita semena. Samo kvalitetno pripremljeno seme ima šansu da da zdravu biljku. Zašto je to važno?

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Zrno ozimih strnina napada oko 50 različitih patogena. Među najvažnije spadaju gari, glavnice i Fusarium.Uzmimo kao primer Fusarium, koji se svake godine pojavljuje u manjoj ili većoj meri. Zaštita pšenice od Fusariuma je zahtevna mera, zavisi od više faktora. Čak i kada mislite da ste sve uradili kako treba, procenat zaštite može biti manji od očekivanog. Zatim, to seme zaraženo Fusariumom koje je pošnjeveno sa njive posejemo, tzv. seme sa tavana.

PROČITAJTE I...  Zaštita pšenice od korova, bolesti i štetočina - prvi tretman, kompletna zaštita

Agrosaveti---Bayer---zastita-semena---psenica-i-jecam---02

Da li znamo kakve su moguće posledice toga? Koji prinos možemo očekivati od takvog semena? Mi smo radili praćenja i analize i došli smo do sledećih zaključaka. Takvo seme niče i biljka će naizgled biti zdrava. Međutim, nikada neće razviti dobar i jak korenov sistem, niti će dati bočne klasove i ostvarićemo 20% do 30% niži prinos.

Sa druge strane, Bayer sarađuje sa najboljim semenskim kućama koje su odgovorne za proizvodnju semenskog materijala. Tako proizvedeno seme dalje preuzimaju doradni centri koji zatim prečiste seme i pripreme ga za dalju doradu. Izbace se štura i fzariozna zrna, očiste od prašine i pripreme za tretman.

Zaštita semena

Ono što možemo dalje da uradimo kako bismo obezbedili seme vrhunskog kvaliteta je zaštita od bolesti. To je zadatak Bayer-a. Sa iskustvom u tretmanu semena dužim od jednog veka, znamo šta su kritične tačke i kako ih poboljšati. Naši proizvodi poput Lamardora, Rediga Pro, Raxil Star i Raxila, pružaju semenu odličnu zaštitu protiv bolesti.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---Bayer---zastita-semena---psenica-i-jecam---03

Da bismo poboljšali sipljivost semena i učinili setvu preciznijom, dodajemo i sredstva za oblaganje semena. Ova sredstva mogu sadržati određene mikroelemente koji pomažu početni razvoj mladih biljki pšenice i ječma.

PROČITAJTE I...  Sve je spremno za setvu u Južnom Banatu

Osim zaštite, ovi proizvodi pozitivno utiču i na razvoj korenovog sistema, jačaju izdanke i skraćuju mezokotil. Ovaj pozitivan uticaj kasnije pomaže pšenici da bolje prezimi i da se intenzivnije izbokori.

Na kraju ovog procesa, bitno je da proverimo kvalitet našeg rada kroz razne testove koji su nam na raspolaganju. To svrstava tretman semena u, možda, najkontolisaniji vid zaštite bilja koji postoji. Sa tako pripremljenim i istretiranim semenom želimo da počnemo proizvodnju. I dalje zavisi od semena, ali ovim procesom mi smo osigurali naša dalja ulaganja. Možemo reći da smo pravom odlukom oko izbora kvalitetnog semena dobro započeli formiranje prinosa.

Ostanimo povezani i u narednim razgovorima sa vama pokazaćemo kako da sačuvate prinos. Koji su eventualni problemi tokom proizvodnje? Šta su kritične tačke? Šta treba pratiti? Kada i kako treba reagovati? Svo naše znanje i iskustvo biće Vam na raspolaganju u narednim emisijama.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Ohrabrujemo i Vas da aktivno učestvujete u temama. Pišite nam o vašim problemima u proizvodnji, šaljite fotografije vaših njiva, da zajedno nađemo rešenje krojeno po vašim potrebama. Ostanimo pvezani.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja mladog luka u plastenicima

Zoran Marčić

Bayer

Prethodni tekstAsocijacija stočara Srema i Mačve uputila pismo ministarstvu
Sledeći tekstOnline Međunarodni poljoprivredni sajam

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime