Siran i Agrodimark – šampioni u polju kukuruza

0
2882
Agrosaveti---Agromarket---Siran---Agrodimark---02

Agromarket ima rešenje za čista polja kukuruza.

Pripadaju jednoj familiji, a ono, jedan, zlata vredan, a drugi, ni neprijatelju ga ne bi poželeo. Ali nesreća nikad ne ide sam. Gde je jedan, tu su i drugi. Ove dve rečenice, kao zagonetka, ali ko zna, zna i brzo je rešava. Kukuruz i korovi.

Onaj prvi, divlji sirak (koštan, kukuruza, balur…) je korov koji se od sedamdesetih godina prošlog veka (Vojvodina, Mačva i Pomoravlje) prvo stidljivo, a od poslednje decenije XX veka do danas moćno raširio u sve poljoprivredne regione Srbije. Ovi drugi – palamida, ambrozija, štir, pepeljuga, poponac i brojni drugi, širokolisni, znaju da u početku, pokupe svu hranu i vodu kukuruzu i ostave ga da tavori u njihovoj senci. Zajedničko i za prvi, a i druge (naročito ambrozija) je da su tzv. antropogeni korovi, odnosno vrste koje je čovek svojim (ne)činjenjem uspeo da raširi svuda gde se kukruruz gaji.

Korovske biljke nanose štete gajenoj biljci u Evropi na nivou od oko 16%. Neblagovremeno suzbijanje korova smanjuje prinos kukuruza 10 do 20%. Ukoliko je divlji sirak prisutan u korovskoj flori kukuruza smanjenje prinosa iznosi 25 do 75% u zavisnosti od intenziteta zakorovljenosti.

PROČITAJTE I...  Kako da zaštitimo seme i sačuvamo sipljivost semena prilikom setve

Pored čoveka, širenju ovih korova je doprinela i sama biologija korova. Višegodišnji korovi (divlji sirak, palamida) razmnožavaju se iz semena (tzv. generativno) i iz rizoma (vegetativni način). To ih čini vrlo otpornim neprijateljem i zahteva različite pristupe suzbijanja. Ostali pobrojani korovi (ambrozija, štir, pepeljuga…) imaju sposobnost obrazovanja velikog broja semena što omogućuje preživljavanje velikog broja jedinki ali i mogćnost razvijanja otpornih na herbicide, populacija.

Agrosaveti---Agromarket---Siran---Agrodimark---01

Siran i Agrodimark

Zbod svega ovog, postavlja se pitanje, koje je najefikasnije rešenje. Struka i praksa su zauzeli stav da je najbolje rešenje, dvodelno rešenje. O prvom, primeni tzv. pre em herbicida (posle setve, pre nicanja) smo pisali, ali podsećanja radi, primenom zemljišnih herbicida po setvi, a pre nicanja, kukuruzu obezbeđujemo sigurnost. Kombinacija Mont (1,4 l/ha) + Terbis (1,5 – 2,0 l/ha), suzbija klijanje i nicanje korova poput ambrozije, gorušice, štira, pepeljuge, abutilona…

Nastavak toga je primena post em herbicida, odnosno nakon nicanja i kukuruza i korova.

I tu nastupaju vrhunski igrači koji su već deceniju na prestolu. Šampioni u polju kukruruza – Siran 40 SC i Agrodimark. Preparat Siran 40 SC primenjuje se u dozi 1,25 – 1,3 l/ha kada je kukuruz porasta 2 do 6 listova, a divlji sirak visine 15 do 20 cm. Usvaja se pre svega listom i kreće naviše i naniže u biljci sprovodnim sudovima ksilema i floema. Brzo se transportuju u meristemska tkiva. Herbicid Agrodimark (0,6 l/ha primenjen do 5. lista kukuruza) korovi usvajaju lisnom masom, transportuje se ksilemom i floemom i akumulira u delovima biljke koji rastu.  Simptomi delovanja oba preparata se ogledaju u vidu gubitka boje, hloroze (žućenja) i deformacija listova i pojavljuju se u roku od 3-10 dana. Toplo i vlažno vreme nakon primene ubrzava delovanje preparata.

PROČITAJTE I...  Agrarna ekonomska računica nakon lanjske suše

Agrosaveti---Agromarket---Siran---Agrodimark---03

Biostimulator

Svi teže da sruše šampione, pa se među izazivačima javljaju Rimex (60 g/ha) i Siran 750 WG (80 g/ha), za suzbijanje uskolisnih korova. Odnosno Mustang (do 5. lista kukrurza) te Mezatron, Mezatron 100 OD (do 8. lista kukrurza) za suzbijanje širokolisnih korovskih biljaka.

S obzirom na to da se period izvođenja tzv. korektivnih tretmana poklapa sa najnestabilnijim mesecom u godini, a to je maj, kada su česte i niske temperature vazduha, ali i gotovo tropske, preporuka struke je da se prilikom izvođenja svakog tretmana izabranoj kombinaciji doda biostimulator FITOFERT Speed u dozi od 3,0 l/ha.

Prethodni tekstIma li dovoljno pčela za oprašivanje?
Sledeći tekstNiška friška pijaca – pijaca sa Facebook-a

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime