Zaštita pšenice od bolesti

0
190
Agrosaveti Bayer zastita psenice Delaro 01

Dragi proizvođači današnja tema je zaštita pčenice od bolesti. Dobro vam je poznat fungicid Falcon. Koristili ste ga u puno prethodnih sezona. Imali ste odlične rezultate, visoke istabilne prinose. Danas pričamo o novoj generaciji fungicida, danas pričamo o Delaru.

Bayer, više nego i jedna druga kompanija na svetu, ulaže u razvoj novih aktivnih materija. U ispitivanje postojećih, tražeći način da učini proizvodnju žitarica još sigurnijom, boljom i profitabilnijom. Pogledajmo zajedno šta je u stvari fungicid Delaro.

Delaro je kombinacija dve aktivne materije sa potpuno različitim mehanizmima delovanja. Trifloksistrobin iz grupe strobilurina i protikonazol iz grupe triazola. Upravo ta kombinacija aktivnih materija koje imaju potpuno različite osobine, čini Delaro jednim univerzalnim rešenjem u borbi protiv svih bolesti strnih žita.

Agrosaveti Bayer zastita psenice Delaro 02

U čemu se ogleda univerzalnost Delara?

Pogledajte početak godine. April je mesec. Dnevne temperature su skočile, pšenica počinje intenzivan porast. Ovo su odlični uslovi za razvoj Septorie i Rđe na strnim žitima. Međutim, noćne temperature variraju. Nekada se spuštaju i do nule. Koji fungicid odabrati u takvim uslovima? Koji fungicid će delovati i na temperaturi od svega +5 stepeni? Upravo Delaro.

PROČITAJTE I...  Sigurna zaštita pšenice u Banatu - Bumper P i Zamir

Aktivna materija iz grupe strobilurina trifloksistrobin omogućava delovanje i na nižim temperaturama i daje sigurnu, preventivnu zaštitu od bolesti. Druga aktivna materija protikonazol, pored preventivnog delovanja, uništava i steriliše pege rđe i septorie koje su nastale pre tretmana na pšenici. Dakle, ima i dodatno kurativno i eradikativno delovanje. Odatle i visoka efikasnost Delara.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

Pogledajmo koje su dodatne vrednosti Delara. Strobilurin koji smo spominjali ima još jednu pozitivnu karakteristiku. On deluje fiziološki na pšenicu tako što povećava fotosintezu, čini je otpornijom na stres i pšenica duže ostaje zelena.

Agrosaveti Bayer zastita psenice Delaro 03

Zašto nam je to važno?

U periodu nalivanja zrna u toku jednog sunčanog dana pšenica formira oko 200kg prinosa po jednom hektaru. Ako našem žitu, uz pomoć Delara, omogućimo da ostane zeleno 2 do 3 dana duže, imaćemo puno bolje prinose.

Na kraju vam poručujemo čuvajte sebe, ostanite zdravi, ali pomozite i pašim pšenicama da budu fit. Delaro će biti vaš pravi izbor.

Dragan Lazarević

Bayer

Prethodni tekstKretanje soje tokom 2020. godine
Sledeći tekstMladi voćar iz Kamendola – U voćarstvu vidim perspektivu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime