Mladi voćar iz Kamendola – U voćarstvu vidim perspektivu

0
209
Agrosaveti mladi vocar Kamendol 01

Selo Kamendol je tradicionalno voćarski kraj. Većina meštana ima zasade jabuke, breskve, ima i vinograda, a od te tradicije nije želeo da odstupi ni mladi voćar Marko Vidosavljević. Pre nekoliko godina je rešio da obnovi, odnosno unapredi porodičnu voćarsku priču, te se tome ozbiljno posvetio.

Coltrane 1120x180

“Imam 12 hektara pod voćem, samo se time bavim. Počeo sam pre 4,5 godine, nov sam takoreći, ali se trudim da učim i da radim profesionalno. Najviše imam kruške i breskve.” – kaže mladi Marko.

Marku voćarstvo nije bilo primarno zanimnje, te jedan hobi. On sada želi da je pretvori u svoju primarnu delatnost. Kako kaže ovaj voćar, pronašao se u voćarstvu, uči, te se nada da će trud uroditi plodom.

Vertigo CC3 728x90

“Iskreno, sviđa mi se ovo. Imam svoj mir, nemam šefa nad glavom, rada se ne bojim. Prošla godina je bila dobra, bilo je većih problema sa izmrzavanjem, ali je na kraju cena nadomestila deo izgubljenog.” – dodaje naš domaćin.

Agrosaveti mladi vocar Kamendol 03

KRUŠKA JE PRAVI IZAZOV

Sa Markom smo obišli upravo njegov voćnjak pod kruškom. Kako kaže njoj se najviše i posvetio. Svestan je izazova koje nosi proizvodnja ove voćne vrste, misleći pre svega na kruškinu buvu, međutim, uz rad, praćenje i blagovremeno reagovanje, tu vrstu izazova je uspešno prebrodio.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

“Ova kruška je deset godina stara, julska lepotica. Prošle godine nije toliko izmrzla, nekako je ušuškana, ali je ipak bilo štete od mraza. Kruška zahteva više pažnje, posebno u borbi protiv kruškine buve, mora da se prati. U početku sam imao problema sa kruškinom buvom, ali zadnje dve godine ne, iskusniji sam, konstantno pratim, reagujem i rešavam.” – kaže Marko.

PROČITAJTE I...  Sremci u kruškama prepoznali priliku za profit

Sa plasmanom takođe nije bilo problema, dodaje mladi voćar. Sve je predao obližnjim hladnjačama, te za sada sve ide po planu. Cena kaže nije bila loša, ali se nadao i boljoj. Osim kruške, Marko proizvodi i breskvu koja je tradicionalna voćna vrsta u ovom kraju, a plan mu je da već ovog proleća posadi nove.

Tekton 1068x180px

Agrosaveti mladi vocar Kamendol 02

OSIGURANJE VOĆNJAKA

Ništa Marko ne prepušta slučaju, jer se već u svojoj prvoj proizvodnoj godini susreo sa najvećim neprijateljem, gradom, te od tada redovno osigurava voćnjake.

“Kada sam 2016. počeo, te prve godine, sa 10 hekatra voća uzeo sam samo 150 hiljada dinara, bukvalno mi je skoro sve grad potukao. E od sledeće godine pa do danas osiguravam sve.” – ističe Marko.

Baner merlin Flexx

Voćari iz Kamendola kažu da je ovaj predeo praktično “bogomdan” za proizvodnju voća, a nazivaju ga još i “mala Kalifornija”.  Stari zasadi se lagano pretvaraju u savremene, intenzivne, jer tržište to i zahteva. Ono što je generalno ovde najveći problem jeste nedostatak vode, te se veoma mali, neznatan procenat voćnjaka navodnjava. U pravcu osavremenjivanja voćnjaka idu i Markovi planovi, želeo bi da obezbedi bazene za navodnjavanje, postavi mreže, ali, kako kaže, korak po korak.

PROČITAJTE I...  Sve više plantaža jabuka podno Rtnja

Prethodni tekstZaštita pšenice od bolesti
Sledeći tekstDa li ima dovoljno semena kukuruza?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime