Voćari, došlo je vreme za PLAVO PRSKANJE

0
3285
tresnja pupoljak
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Jabučaste i ostale voćne vrste nalaze se u fazi bubrenja i pucanja pupoljaka. Naredna mera koja je neophodna da se izvede, jeste zaštita sa baktericidima, fungicidima i insekticidima. Cilj je suzbijanje prezimljavajućih formi bolesti i štetočina, pre svih, bakterije Erwinia amylovora, gljive Venturia inaequalis, jaja biljnih vaši i fotofagnih grinja kao i štitaste vaši.

Već dobro poznata mera zaštite bilja na početku proizvodne sezone jeste tretiranje voćnjaka sa preparatima na bazi mineralnog-parafinskog ulja i bakra. Bakarni preparati veoma dobro deluju kao fungicidi, dobri su baktericidi i slabi insekticidi. Ipak, najčešće se koriste kao preventivna i kontaktna sredstva za zaštitu od fitopatogenih gljiva, i to onih koje prezimljavaju epifitno, na biljnoj površini.

Kako uspešno sprovesti tretman kompletne zaštite

Bakar kao fungicid je dosta dugo prisutan. Bordovska čorba je prvi put korišćena 1885. godine, dok danas postoji više različitih oblika, a najčešći su:

  • Bakar oksihlorid
  • Bakar II sulfat (Plavi kamen)
  • Bakar hidroksid

U svim navedenim preparatima, jedini aktivni oblik jeste bakarni jon i to Cu2+ (kupri oblik) kao najefikasniji. Nakon tretmana sa bilo kojim bakarnim preparatom, dolazi do oslobađanja pomenutog jona i to pod uticajem ugljen dioksida i materija koje biljka sama produkuje. Razlika između navedenih preparata jeste u brzini oslobađanja jona i u njegovom količinskom sadržaju.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje korova u kukuruzu nakon nicanja

Najčešći izbor bakarnog preparata za tretiranje u fazi mirovanja jeste bakar iz bakar-oksihlorida. Ovaj oblik karakteriše sporije otpuštanje bakarnog jona i samim tim se postiže duži period zaštite.

zasad jabuke
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Da bi tretman bio uspešan, potrebno je koristiti veću količinu vode, kako bi se tretirana biljna površina dobro prekrila sa preparatom. Zbog toga, preporuka jeste da se koristi 750-1000 litara vode po jednom hektaru, uz dodatak mineralnog ulja koje ima dvostruku ulogu. Deluje kao insekticid, a takođe, snižava površinski napon rastvora za tretiranje i povećava perzistentnost preparata na tretiranoj površini. Pored toga, potrebno je voditi računa o temperaturi vazduha prilikom tretmana, koja mora da bude iznad 5°C.

Preporuka stručnog tima Galenika-Fitofarmacije jeste da se u narednom periodu, sa povećanjem srednjih dnevnih temperatura, uradi tretman sa kombinacijom sledećih preparata:

CUPROZIN 35 WP + GALMIN + CIPKORD 20 EC
ili
PLAVO ULJE + CIPKORD 20 EC

Na ovaj način, dobijamo kompletnu zaštitu bilja u početnoj fazi vegetacije, kada smanjujemo infektivni potencijal fitopatogenih gljiva i bakterija, a takođe smanjujemo prezimljujuću populaciju štetnih insekata i grinja.

PROČITAJTE I...  Čista njiva bez korova: Ove preparate koriste ratari širom Evrope

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Galenika-Fitofarmacija

Prethodni tekstPoljoprivrednici, dozvoljeno točenje u kanistere do 60 litara goriva
Sledeći tekstMaslačak stiže u rano proleće, a ovo su njegova lekovita svojstva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime