Maslačak stiže u rano proleće, a ovo su njegova lekovita svojstva

0
1577
maslacak
Foto: Pixabay

Da li ste znali da maslačak ima antioksidativni efekat na kompletan organizam? Ukoliko niste, vreme je da se upoznate sa lekovitim svojstvima svima poznatog malog žutog cveta i zavolite salatu od maslačka.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Maslačak cveta u periodu od februara do maja meseca, u zavisnosti od lokacije, a nasuprot popularnom verovanju, maslačak nije samo dosadni korov u dvorištu, voćnjaku ili bašti. On nam nudi mnogo zdravstvenih benefiti.

Maslačak i zdravlje

Naime, ljudi su vekovima koristili maslačak za lečenje raznih bolesti. U medicinske svrhe koriste se listovi, stabljika, cvet i koren. Maslačak je odličan antioksidans, odnosno neutrališe štetno delovanje slobodnih radikala.

Magnetic 1120x185px

Ljudsko telo prirodno proizvodi slobodne radikale, ali oni uzrokuju štetu ubrzavanjem starenja ili progresijom određenih bolesti. Maslačak sadrži beta-karoten, antioksidans koji pomaže da se ćelije zaštite od oštećenja. Istraživanja su pokazala da karotenoidi, kao što je beta-karoten, igraju vitalnu ulogu u smanjenju oštećenja ćelija. Cvet maslačka je, takođe, pun polifenola koji su još jedna vrsta antioksidansa.

Po receptima naših baka, od cveta maslačka se može napraviti sirup koji se koristi ka lek protiv prehlade (kašlja, upale grla). Sirup se pravi kombinacijom cvetova, vode i šećera, a bude gust poput meda.

ExelGrow Adama 1120x180

Medicinska nauka već godinama unazad istražuje maslačak, kao i njegova raznolika dejstva. Tako je, na primer, sve više dokaza koji sugerišu da maslačak pomaže u jačanju imunološkog sistema. Naučnici su otkrili da maslačak pokazuje antivirusna i antibakterijska svojstva. Jedna studija iz 2014. godine otkrila je da maslačak pomaže u ograničavanju razvoja hepatitisa B u ljudskim i životinjskim ćelijama u epruvetama. Ipak, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdio kompletan uticaj maslačka na imunološki sistem.

PROČITAJTE I...  Kora od vrbe – Najjači prirodni aspirin

Druga istraživanja otkrivaju potencijal maslačka u regulaciji šećera u krvi, smanjenja upala u organizmu, te zašititi kože od štetnog delovanja UV zračenja sunca. Posebno se ističe njegovo dejstvo kao diuretika. Naime, koren maslačka sadrži dosta kalijuma koji sprečava zadržavanje vode.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Iako je ovde reč o dejstvu maslačka na ljude, ne treba zaboraviti da se maslačak koristi u ishrani kokošaka, jer im jača imunitet a pilići brže rastu.

Maslačak ima mnogo zdravstvenog potencijala. Ipak, važno je istaći da mnoga naučna istraživanja moraju da se nastave kako bi se dokazala njegova delovanja na ljude.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Upotreba maslačka

Listovi i cvetovi maslačka mogu da se koriste za salatu. Međutim, berba maslačka mora da se obavlja na čistom području, a ne na onom koje je kontaminirano pesticidima.

Postoje i suplementi koji sadrže maslačak, ali je preporuka da se konsultujete sa svojim lekarom pre primene kako biste bili upućeni u moguće rizike (u odnosu na svoje zdravstveno stanje), kao i delovanje u kombinaciji sa drugim lekovima (ukoliko ih koristite).

Spyrale Adama 1120x1080

Važna napomena: Primena lekovitog bilja je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

PROČITAJTE I...  Zašto ZAČINSKO BILJE GUBI LIŠĆE i kako rešiti problem

Izvor: Medicalnewstoday

 

Prethodni tekstVoćari, došlo je vreme za PLAVO PRSKANJE
Sledeći tekstProizvodnju povrća zamenili cvećem

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime