Zaštita jabuke u narednom periodu

0
1127
Agrosaveti galenika fitofarmacija zastita jabuke 03

Dozrelost askospora fitopatogene gljive Venturia inaequalis je dostigla maksimum. Pseudotecije su većim delom ispražnjene, pa se period primarnih infekcija polako završava. Iako su plodovi u ovoj fazi manje osetljiv na stvaranje krastavosti, zaštitu jabuke treba sprovesti kombinacijom sistemičnih i kontaktnih fungicida. S obzirom na visoke dnevne temperature, fungicidi iz grupe triazola, kao što je SEKVENCA, pokazuju izuzetno visoku efikasnost u cilju suzbijanja ove gljive. Uz dodatak preventivnih fungicida, poput preparata METOD 480 SC ili KARDINAL, postiže se potpuna zaštita ploda i lista a sprečava se stvaranje sekundarnih spora koje mogu proizvesti kasniju infekciju.

U feromonskim klopkama se i dalje beleži ulov leptira Cydia pomonella. Ipak, obradom sume efektivnih temperatura, konstatovano je masovno piljenje larvi prve generacije. Kako bi se sprovela što efikasnija zaštita, potrebno je upotrebiti insekticide koji deluju na sveže položena jaja, kao što je HARPUN, a takođe treba reagovati i insekticidima koji deluju na početak piljenje, a to je TRITON.

Agrosaveti galenika fitofarmacija zastita jabuke 02

Zabeleženo prisustvo lisnih vaši

Prisustvo različitih vrsta lisnih vaši, zabeleženo je u mnogim jabučnjacima. U fazi razvoja jabuke, kada je protok hraniva kroz sprovodne sudove najveći, vaši se pozicioniraju na različite biljne delove i sišu sokove. Zbog svog načina ishrane, strategija suzbijanja ovih štetočina se mora sprovoditi korišćenjem sistemičnih insekticida. TONUS je preparat iz grupe Neonikotinoida, koga karakteriše dobra sistemičnost i brzo delovanje na veliki broj insekata koji bodu i sišu.

PROČITAJTE I...  Sve više plantaža jabuka podno Rtnja

Nešto drugačija strategija se sprovodi u cilju suzbijanja Krvave vaši. Upravo u fazi intenzivnog vegetativnog porasta, ovaj insekt naseljava mladare na kojima se hrani sisanjem sokova. Veliki problem u suzbijanju jesu skrivena mesta na kojima se vaš hrani i sa kojih se stvaraju nove generacije tokom čitave prozvodne sezone. Nakon ishrane, vaš luči mednu rosu, na koju se naseljava gljiva iz roda čađavica. Dvosmerna sistemičnost, dobra pokrivenost svih delova biljke na kojima se Krvava vaš hrani, velika perzistentnost u biljnom tkivu, su osobine preparata FURIOSO, koje pružaju maksimalnu zaštitu jabuke u ovoj fazi od potencijalno velike štete koju ovaj insekt mođe da učini.

Agrosaveti galenika fitofarmacija zastita jabuke 01

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

galenika pylon 1120x85
Prethodni tekstNajavljena skupština udruženja odgajivača ovaca Srbije
Sledeći tekstKukuruz zaostao u razvoju, pšenica oštećena mrazom

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime