Antraknoza paprike: Kako je prepoznati i zaštititi povrće

0
3886
antraknoza paprike galenika fitofarmacija
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Antraknoza paprike je bolest koja u zadnjih nekoliko godina postaje sve značajnja, a pored paprike napada i plavi patlidžan, krompir i pardajz. U narednim redovima saznaćete kako se prenosi, koji su simptomi, kao i kako da zaštite povrće.

Antraknoza paprike se prenosi semenom, a prezimljava i u zaraženim biljnim ostacima, kao i na korovskim biljkama familije Solanaceae. U Americi je opisana još 1890, a u Evropi sredinom 20. veka. U Srbiji je primećena šezdesetih godina prošlog veka. Pored Colletotrichum capsici i Colletotrichum coccodes, nešto veći značaj imaju i Colletotrichum acutatum i Colletotrichum gleosporiodes.

Patogen može da prezimi na korovskim domaćinima, ali i u zemljištu u sklerocijama.

Razvoju bolesti pogoduje toplo i vlažno vreme sa temperaturama 20-24˚C.

Štete koje izaziva antraknoza paprike najčešće se manifestuju u drugom delu vegetacije krajem avgusta i početkom septembra kada se inače ne radi zaštita fungicidima.

pylon galenika jan 023
antraknoza paprike1 galenika fitofarmacija
Foto: Galenika-Fitofarmacija

U ranijim fazama na lišću se prvi simptomi javljaju na najmlađem lišću u vidu hloroze i uvijanju prema licu lista, a na plodu prvi simptomi su u vidu vodenastih ulegnuća koja se šire i prelaze u lezije. Na površini lezije se javljaju koncentrični krugovi koji su prvo narandžasto-braon boje, a kasnije potamne. Lezije se mogu spajati i zahvatiti ceo plod.

PROČITAJTE I...  Priprema i zaštita malinjaka nakon berbe za dobar rod naredne godine

Savet stručnog tima Galenike-Fitofarmacije je da za setvu treba koristiti zdravo seme, uništavati korove, a od preparata odlične rezultate daju fungicidi na bazi azoksistrobna.

Galenika-Fitofarmacija

Prethodni tekstPeršun rešava problem otečenih zglobova nogu i stopala
Sledeći tekstHiroviti paradajz: Plodovi zeleni i nikako da sazre, gde grešim?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime