Zašto je od velike važnosti zaštita KRUŠKE tokom opadanja lišća

0
2878
zasad kruske jesen
Foto: Galenika-Fitofarmacija

U zasadima kruške je počelo opadanje lišća i baš u ovoj fazi je od izuzetne važnosti da se primeni redovna mera zaštite u vidu tretmana sa fungicidima na bazi bakra. Poljoprivredni proizvođači su dobro upoznati sa problemima koje je u prošlosti napravila (krčenje velikog broja zasada kruške) i koje može stvoriti prouzrokovač bakteriozne plamenjače (Erwina amylovora) u zasadima jabučastih voćaka, a posebno u zasadima kruške.

Ovo je jedan od glavnih razloga zašto treba sprovesti redovno jesenje plavo tretiranje zasada kruške. Međutim, to nije jedini razlog, a upravo ovaj jesenji tretman u fazi opadanja lišća ima za cilj da smanji infekcioni potencijal i drugih prouzrokovača bolesti, kako bi tokom naredne sezone zaštita bila uspešnija.

Naime, prilikom opadanja lišća nastaju rane koje predstavljaju ulazna mesta za gljive i bakterije prouzrokovače bolesti. Najveći problem može da napravi bakteriozna plamenjača  jabučastih voćaka koju prouzrokuje Erwinia amylovora. Zato je neophodno obaviti zaštitu i dezinfekciju stabla, a to se može u narednom periodu obaviti preparatima na bazi bakra iz bakarnog oksihlorida, koji osim što pokazuju visoko fungicidno, ispoljavaju i izuzetno dobro baktericidno delovanje.

PROČITAJTE I...  Uspešna zaštita jabuke od JABUKINOG SMOTAVCA
kruska lisce jesen
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Kako tretman deluje i štiti voćke

Bakar iz bakarnog oksihlorida je najperzistentniji oblik bakra koga odlikuje visoka biološka efikasnost u suzbijanju prouzrokovača bolesti. Mehanizam delovanja se zasniva na usvajanju Cu++ jona kroz membranu gljiva ili bakterija koji se oslobađaju disocijacijom iz preparata. Nakupljanjem Cu++ jona u ćeliji patogena njihova koncentracija u određenom trenutku postaje toksična, izazivajući uginuće samog patogena. Aktivna materija bakar oksihlorid poseduje izvanredno svojstvo redistribucije, što znači da sa svakim novim kvašenjem depozita na biljnom tkivu dolazi do ponovnog otpuštanja Cu++ jona. Perzistentnost bakra iz bakarnog oksihlorida se ogleda u tome što Cu++ jon u rastvoru veoma sporo disosuje, sporo se otpušta u spoljašnju sredinu u kojoj veoma dugo perzistira. Ovakav podatak ukazuje na činjenicu da je uparvo primena bakra iz bakranog oksihlorida u jesen dobitna kombinacija za zasade kruške i da će zasadi biti veoma dobro zaštićeni tokom zimskog perioda.

Kompanija Galenika-Fitofarmacija u svojoj bogatoj paleti proizvoda ima više izuzetno efikasnih fungicida na bazi bakra iz bakarnog oksihlorida sa visoko kvalitetnim formulacijama. Jedan od njih je Cuprozin 35 WP. Naime, ovi fungicidi predstavljaju standarde u zaštiti u voćarstvu koji se primenjuju redovno prilikom jesenjeg tretiranja, kako u zasadima kruške, tako i u zasadima ostalih voćarskih kultura.

galenika psenica LG 1120x185px

Kako se tretman obavlja

Prilikom obavljanja tretiranja, neophodno je obratiti pažnju na meteorološke uslove i kvalitet tretiranja. Preporuka je da se tretiranje obavi po suvom vremenu bez vetra i padavina, na temperaturi iznad 8°C. Uspešno izvedeno tretiranje podrazumeva što bolju aplikaciju i deponovanje preparata na bazi bakra iz bakarnog oksihlorida na biljne delove, a to se može izvesti ukoliko je manja brzina ventilatora na orošivaču nego obično, manja brzina kretanja traktora, kao i upotreba dizni većeg protoka i naravno količina vode 800-1500 l/ha.

PROČITAJTE I...  Zaštita soje od korova posle setve, a pre nicanja useva

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Prethodni tekstOtvara se jedan od najvećih logističkih centara u Srbiji
Sledeći tekstTovno govedarstvo u Rivici: Tov bikova – spas ili propast?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime